Hlavní obsah

Těšíme se na vás, vzkazuje Národní divadlo v nově natočeném spotu

– Praha
Novinky, Natálie Lošková, luh, jdu

Přestože jsou divadla zavřená, ruch v Národním divadle zcela neutichl. Vysoko nad Divadelní ulicí je slyšet část operní árie, na balkoně se rozcvičuje taneční pár, ze střechy se ozývájí tóny houslí. Národní divadlo se rozhodlo originálním způsobem pozdravit své diváky a také poděkovat všem lidem v první linii. Se členy uměleckého souboru proto natáčejí sérii video spotů, k jejichž tvorbě pozvali kameru Novinek.

Ze zákulisí natáčení aneb Národní divadlo v době karantényVideo: Novinky

 
Článek

„Umělci se v posledních dnech věnují takzvané domácí přípravě,” uvedl mluvčí divadla Tomáš Staněk. „Protože už jim to ale přišlo doma dlouhé, vrátili se dnes do historické budovy Národního divadla, kde se na jednotlivých balkonech věnovali zkoušení,” vysvětlil děj natáčených spotů.

„Já jsem byla hrozně ráda, když mi z divadla zavolali. Mohla jsem se uvolnit z domácích prací a hlavně vyjádřit podporu všem zdravotníkům, policistům a hasičům, kteří jsou na tom teď nejhůř. Je důležité jim poděkovat a podpořit je alespoň touto formou,” řekla Novinkám operní sólistka Alžběta Poláčková.

Ta ve spotu pěje árii z Prodané nevěsty vylidněné Národní třídě. Spolu s ní se projektu účastnili také další členové uměleckého souboru z řad tanečníků, herců i hudebníků.

Spot Národního divadla: Těšíme se na vás!Video: Národní divadlo

Uzavřením divadel přišli nejen herci o živobytí ze dne na den, volného času ale přesto moc nemají. ”Většina umělců se zapojila do dobrovolnické činnosti, jako je například šití roušek či natáčení zábavných i naučných videí na sociálních sítě,” vysvětluje ředitel Národního divadla Jan Burian.

Avšak stejně jako pro sportovce, i pro umělce je důležité, aby nevypadli z kondice. “Pro nás ten každodenní dril, trénink, je alfa omega, a nikdo z nás neví, kdy se budeme moct vrátit na jeviště, čili se musíme udržovat ve stoprocentní kondici i v čase karantény,” dodává Poláčková, která nyní tráví čas doma se svými třemi dětmi.

Roli v natáčeném spotu si zahrál i herec David Matásek, který na jednom z balkonů přednášel veřejnosti svůj divadelní text. “Myslím si, že je dobré říct lidem, že se neflákáme a že se na ně těšíme, jako se oni, doufám, těší na nás,” sdělil Novinkám. Ten se kromě domácí přípravy věnuje nyní především rodině a namlouvání audioknih.

Foto: Novinky

prázdné Národní divadlo

Letošní sezóna zůstává nejistá

Divadla byla jedna z prvních, kterých se vládní opatření dotkla. Podle ředitele divadla Jana Buriana budou ekonomické ztráty obrovské. ”Už jsme museli vrátit vstupné za více než 20 milionů korun. Odhadovaná ztráta, pokud nebudeme hrát do konce sezony, což se zdá být jako dost pravděpodobné, je někde kolem 180 milionů korun,” uvedl pro Novinky.

Zatím je ale vstupenky stále možné na stránkách divadla zakoupit, a to na představení od 20. dubna. Od vyhlášení mimořádné situace tak divadlo prodalo přes 900 vstupenek v hodnotě 553 028 Kč. Ty lidé zakoupili na představení, která jsou zatím plánovaná od Velikonoc do srpna.

Momentálně funguje podle ředitele divadlo v omezeném režimu. „Techničtí zaměstnanci se snaží uklízet a udržovat zařízení, administrativa má částečný home office, pokladny se střídají na pracovištích a výroba vyrábí dekorace,” uvedl Burian.

”Většina práce v divadle se neodehrává během představení, naši umělci musí umět všechny inscenace zpaměti, takže i doma mají co dělat. Budeme mít nějaký omezený režim zkoušek po jednom či po dvou lidech při dodržení všech hygienických a bezpečnostních pravidel,” dodává.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Podle něj zatím není jasné, kdy se Národní divadlo znovu otevře pro veřejnost, připustil však, že to bude pravděpodobně až příští sezonou. Přesouvat představení ale neplánují. Vstupné divákům vracejí, podrobný návod, jak postupovat uvádějí na svém webu zde. Podpořit divadlo lze prostřednictvím sbírkového účtu Národního divadla, dárci budou odměněni benefity, které náleží členům Mecenášského klubu.

Vláda v pondělí protipandemická opatření prodloužila do 11. dubna, jejich další prodloužení zůstává nejasné.

Reklama

Výběr článků

Načítám