Hlavní obsah

Terorista nebude kupovat pistoli legálně. Poslanci tepali evropskou směrnici

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za hloupou a nesmyslnou označili poslanci evropskou směrnici, která má regulovat držení zbraní. Sněmovna návrh Evropské komise téměř jednomyslně odmítla s tím, že by instituce neměla zasahovat do systému České republiky. Premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) doporučila, aby přijetí směrnice zabránil.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Návrh komise je reakcí na teroristické útoky v Paříži. Norma by například zakázala vlastnit poloautomatické zbraně. Lidé by také museli mít zbrojní průkaz na poplašné či signální zbraně nebo na napodobeniny zbraní.

Nová pravidla na středeční schůzi cupovali opoziční i koaliční poslanci. Podle předsedy bezpečnostního výboru Romana Váni (ČSSD) by omezení znamenalo, že lidé budou držet zbraně nelegálně.

Omezení by se dotklo myslivců, ne kriminálníků

„Je to nesmyslný, stupidní návrh. Terorista si nepůjde koupit zbraň legálně,“ prohlásila členka bezpečnostního výboru Jana Černochová (ODS). Podotkla, že omezení by se dotklo myslivců nebo muzeí, ale vůbec by neomezilo teroristy a kriminálníky.

Navrhované změny by podle člena bezpečnostního výboru Jiřího Skalického (TOP 09) vedly akorát k omezení svobody občanů. „Je dobře, že komise reagovala na tragédii, obsah reakce je ale tristní. Chce zasahovat do práv a svobod držitelů legálních zbraní, což ke zvýšení naší bezpečnosti rozhodně nepovede,“ vytkl Skalický.

„Evropa může jen stěží předpokládat, že se možní teroristé budou chtít novými pravidly komise řídit. Terorista si nechodí pro povolení vlastnit zbraň,“ přidal se k Černochové.

Proti přijetí směrnice bylo 142 poslanců ze 144 přítomných. Návrh už ve středu v souladu s vládním postojem odmítl Senát. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) normu označil jako „neodůvodněný zásah do práv legálních držitelů zbraní.“

Reklama

Výběr článků

Načítám