Hlavní obsah

Teplotní šok bude provázet vichřice, varují meteorologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Příchod studené fronty způsobil v České republice razantní pokles teplot. Ochlazení v průměru o deset stupňů bude podle výstražné zprávy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) provázet velmi silný vítr. V nárazech bude dosahovat rychlosti 75 až 90 km/h, na horách i 110 km/h. Varování platí pro celé území ČR kromě Jihomoravského a Zlínského kraje.

Článek

Zatímco v pondělí ještě proudil do Česka velmi teplý vzduch od jihozápadu, od úterka už počasí ovlivňuje přísun arktického vzduchu od severozápadu. Chladná a vlhká atmosférická hmota se do ČR dostává v silném západním proudění kolem hluboké tlakové níže, jejíž střed bude postupovat přes Severní moře nad Dánsko.

V Čechách, na Českomoravské vrchovině a na severní Moravě a ve Slezsku bude v důsledku toho během úterka foukat velmi silný vítr, který bude v nárazech dosahovat úrovně silné vichřice.

ČHMÚ pro zmírnění škod napáchaných větrem doporučuje zabezpečit okna či skleníky, na stavbách je pak nutné ukotvit jeřáby. Řidičům se doporučuje za jízdy přiměřeně snížit rychlost. "Náhlý boční náraz větru může učinit dopravní prostředek neovladatelným. To platí i pro prázdné nákladní auto a kamión," varují meteorologové.

:. Kliknutím na stupeň větru zobrazíte jeho popis

Chladno bude celý týden, oteplí se až o víkendu

Během úterý má být oblačno s deštěm, na Moravě má pršet jen místy. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 14 a 18 stupni, na Moravě a ve Slezsku bude 18 až 22 stupňů.

Ve středu se pak nejvyšší teploty budou pohybovat pouze kolem 16 stupňů, na Moravě vystoupí až k 19 stupňům. Lehké oteplování začne ve čtvrtek. Ráno sice teplota klesne až k sedmi stupňům, odpoledne by se ale měla rtuť teploměru vyšplhat k 21 stupňům.

V následujících dnech bude oteplování pozvolna pokračovat, letních 25 stupňů se ale dočkáme až v neděli.

Změna počasí může být zátěží pro organismus

Ze zdravotního hlediska by mohlo některým lidem prudké střídání teplot vadit. Změny teplot mohou potrápit kardiaky, astmatiky, revmatiky i lidi s psychickými problémy, velkou roli ale hraje individuální citlivost. Změny teplot v letním či jarním období ale nejsou podle lékařů pro lidi tak nebezpečné jako změny v zimě.

Prudké změny teploty vzduchu mohou nastávat v průběhu celého roku, nejčastěji se však podle meteorologů vyskytují v zimě a na jaře. Přibližně dvacetistupňové rozdíly v teplotě vzduchu za jasných dní na jaře nejsou žádnou výjimkou.

Větší zátěž pro organismus představují změny teploty vzduchu, které jsou doprovázeny větrem a srážkami, jak tomu bývá při přechodech výrazných atmosférických front.

Pro organismus mohou být zátěží i teplotní změny při přechodu z místnosti do venkovního prostoru a naopak, a to zejména v zimě, kdy rozdíl mezi vyhřátou místností a venkovním prostorem často přesahuje 20 stupňů. Největší nebezpečí z hlediska zátěže na lidský organismus, ale i na vegetaci, představuje prudký pokles teploty pod bod mrazu.

Silný vítr řádil v pondělí na Plzeňsku

Silný vítr trápil Česko i v uplynulých dnech. Naposledy se s nápory větru potýkali lidé v Plzeňském kraji. V pondělí vyjížděli hasiči v kraji během tří večerních hodin k téměř 40 událostem spojeným s větrem. Nejčastěji odklízeli padlé stromy ze silnic a čerpali vodu ze zatopených sklepů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám