Hlavní obsah

Teplotní rekordy: V Průhonicích naměřili 34,5 stupně

Teplotní rekordy v úterý hlásí téměř polovina meteorologických stanic, které měří alespoň 30 let. Na každé páté z nich byl přepsán i rekord za celý květen. Nejvyšší teplotu meteorologové zaznamenali v Průhonicích u Prahy, naměřených 34,5 stupně Celsia překonalo dosud nejvyšší teplotu 28 stupňů z roku 1944. Sdělila to Petra Sýkorová z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nové maximum v úterý ohlásilo 68 meteorologických stanic ze 145 s dobou měření 30 let a více. Rekord pro květen to byl zároveň u 29 z nich. Rekordní teploty meteorologové zaznamenali napříč celým územím Česka.

Průhonická teplota se dostala i před dosavadní květnové maximum na této stanici, což bylo 31,5 stupně z roku 1950. O necelý stupeň Celsia méně než v Průhonicích naměřili v brněnských Žabovřeskách a Brodě nad Dyjí na Břeclavsku. V Brně teplota 33,6 stupně vyrovnala maximum z roku 2005, v Brodě o půl stupně překonala dosavadní rekord také z roku 2005.

Teplotní rekordy padly v Česku na 13 místech už v pondělí, nejtepleji bylo také v Průhonicích. Na 61 stanicích byl v pondělí podle meteorologů tropický den s teplotou nad 30 stupňů Celsia. Dnes třicítku překonala teplota na 97 místech.

Vlnu veder v úterý mají podle meteorologů následovat silné bouřky, výstraha před nimi platí v Čechách i na Moravě. Doprovázet je může krupobití, nárazový vítr a přívalový déšť. Ve středu by maximální teploty neměly překročit 27 stupňů Celsia, na jihovýchodě 29 stupňů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám