Hlavní obsah

Teplomilná kudlanka nábožná se objevila v Krkonoších

První exemplář kudlanky nábožné domovem v nížinách jižní Moravy objevili ochranáři nad obcí Bolkov u Rudníka na Vrchlabsku. Výskyt hmyzu hnaného z původních teritorií do chladnějších hor přičítají ochranáři klimatickým změnám.

Foto: Správa KRNAP

Kudlanka nábožná přicestovala do Krkonoš

Článek

Kudlanka v nadmořské výšce 680 metrů patrně našla, na rozdíl od horkem sužovaných nížin, ideální místo k žití. Entomologové zkoumají, zda nový druh hmyzu na horách zdomácní. „Nelze ještě tvrdit, že kudlanka se začala v Krkonoších pravidelně objevovat. Jde o první nález z volné přírody bez zjevné vazby na činnost člověka. Může se tedy jednat o zcela náhodný výskyt. Příští rok se na danou lokalitu odborníci zaměří a uvidíme, jestli se podaří objevit více jedinců,“ přiblížil mluvčí Krkonošského národního parku (KRNAP) Radek Drahný.

Kudlanka se mohla do Krkonoš dostat zcela náhodně s převáženým materiálem nebo v důsledku silného proudění vzduchu během bouřek. „Nemyslím si, že by šlo o její transport spolu s nějakým materiálem. Našla se poměrně daleko od nejbližší obce. Spíše ji jednoduše přivál vítr, možná z nejbližší kudlančí kolonie Na Plachtě v Hradci Králové,“ míní odborný pracovník Správy KRNAP Tomáš Janata, jenž krkonošskou kudlanku objevil.

Krkonošské louky zamořuje invazivní jedovatá lupina mnoholistá

Domácí

„Nepopírám, že náhodný nález tohoto živočicha mne nepřekvapil. Kudlanku jsem objevil při kontrole výsledků hospodaření na horské louce, o kterou se léta staráme. Tady v takovéto nadmořské výšce a takhle daleko od její nejbližší kolonie jsem ji skutečně nečekal,“ popsal Janata. Návštěvu kudlanky už před nějakým časem v Krkonoších zaznamenali. Brouk přicestoval do hor na korbě auta společně s dodávkou znojemských okurek. Současný nález ve volné přírodě je první.

Negativního vlivu hmyzího predátora na původní krkonošské druhy se ochranáři neobávají. „Jde zatím o ojedinělý výskyt. Tím, že Krkonoše jsou studené, tady navíc přehršle vzácnějších hmyzích druhů nežije,“ míní Janata.

Kudlanka nábožná je jediný zástupce řádu kudlanek v Česku. Dříve šlo v Česku o spoře rozšířený druh hmyzu domovem hlavně v Národním parku Podyjí. Samičky dlouhé až osm centimetrů jsou známe sexuálním kanibalismem, kdy po aktu sežerou o skoro polovinu menšího samečka.

Reklama

Výběr článků

Načítám