Hlavní obsah

Teplá zima? Nic nenormálního, tvrdí meteorolog

Právo, Rudolf Voleman

Lyžaře letošní zima zatím moc netěší a teploty, které tento týden vystoupaly na mnoha místech vysoko nad nulu, už vůbec ne. Podle Rudolfa Kovaříka, meteorologa z Šindelové v Krušných horách, to ale není nic nenormálního.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Lidé nadávají, že tady ještě taková zima nebyla, ale já si myslím, že byla, třeba v letech 2011 a 2012 nebo 2015 a 2016,“ řekl s tím, že vychází ze svých písemných záznamů.

„Nedbejme na lidskou paměť, ta není neomylná. V Bludné u Klínovce hospodařil sedlák, který popisoval v historických dokumentech, které jsem si mohl nedávno přečíst, že v zimě v roce 1901 a 1902 nemusel své krávy vůbec zahnat do stáje a celou zimu se popásaly po suchých mezích a na zbytcích trávy,“ usmíval se.

Obleva české hory zatím neochromila

Domácí

I přes teplé počasí se v některých lyžařských střediscích lyžovat dá, i když s běžkováním to bude horší. Rozhodně by ale podle něj bylo špatné odepisovat zimní sezonu na začátku ledna. „V pátek odpoledne přejde studená fronta a v průběhu soboty a neděle se začne ochlazovat. Ne nikterak radikálně, ale hlavně se změní poměry dosud inverzního počasí,“ prozradil meteorolog.

Teploty by se měly většinou pohybovat těsně pod nulou. „Rozhodující je, že už nebude pokračovat tání,“ uvedl meteorolog s tím, že lyžařská střediska budou moci využít chladné noci k zasněžování.

Na jaře prý sucho nehrozí

Obavy o nedostatek zásob vody v půdě na jaře nemá. „Pokud se budu dívat na věc z hlediska zásob vody, v jakém stavu se momentálně nachází na území Karlovarského kraje, tak co se týká povrchové vody, tedy půdy do pěti centimetrů hloubky, je nasycenost v nejnižších polohách Poohří od 81 do 95 procent,“ poznamenal Kovařík.

„Podíváme-li se na spodní vodu, tak je nasycenost zhruba na 70 až 89 procentech,“ doplnil meteorolog s tím, že ve vyšších polohách je zásoba vody ještě o něco vyšší.

Bruslaři se vydávají na ještě tenký led

Domácí

Na jaře díky tomu podle Kovaříka nehrozí sucho. „To by zase musel přijít dlouhodobý výpadek srážek,“ dodal Kovařík, podle něhož vůbec nevadí ve vztahu k nasycenosti půdy vodou, že není letos zatím tolik sněhu, který umí při svém pomalém tání půdu vodou dobře zásobovat.

„Nikdo nemusí mít strach, že když není sníh, tak bude na jaře katastrofální nedostatek vody. Pokud v květnu a potom v červnu uhodí dva tři týdny beze srážek, tak to nebude znát, až potom v červnu a červenci,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám