Hlavní obsah

Tenista Berdych prodal zdevastované lázně, které chtěl částečně zbourat

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Chátrající areál někdejších lázní Jánské Koupele na Opavsku už nepatří bývalému tenistovi Tomáši Berdychovi a jeho společníkovi Petru Lexovi. Oba se rozhodli společnost Baneba, která areál vlastní a kterou před několika lety koupili, prodat.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stav budov v bývalých lázních Jánské Koupele je žalostný, objekt je poznamenán řáděním vandalů.

Článek

Bývalý lázeňský komplex tak již několik dní patří jedné z dceřiných společností krnovské skupiny Cresco Jde přitom pouze o prostředníka s tím, že během následujícího měsíce bude zveřejněna identita nových vlastníků. Jaké jsou jejich úmysly s památkově chráněným komplexem, zatím není jasné.

Berdych s Lexem chtěli v areálu lázní vybudovat moderní tenisovou akademii a celý komplex částečně zbourat a nově vystavět. To se jim ale nepodařilo, protože ministerstvo kultury zamítlo jejich žádost o sejmutí památkové ochrany.

Tenista Berdych chce zbourat zdevastované lázně, které koupil

Domácí

„Náš podnikatelský záměr se bohužel nesešel s požadavky Národního památkového ústavu, a proto jsme společnost Baneba prodali. Na další budoucnost lázní Jánské Koupele se zeptejte nového majitele,“ řekl Lex.

Podle výpisu z obchodního rejstříku nyní společnost Baneba, které areál bývalých lázní patří, vlastní firma Tenis klub Hamerská Krnov, dceřiná firma Cresco Jak řekl její zástupce Jan Stejskal, jde pouze o dočasný stav.

Foto: Aleš Honus, Právo

Stav budov v bývalých lázních Jánské Koupele je žalostný.

„Nyní se připravuje valná hromada společnosti Baneba, na které bude stanoven nový statutární zástupce. Náš holding v tom figuruje pouze jako dočasný investor a v nejbližší době dojde k následnému prodeji cílovému investorovi,“ řekl. Transakce má být podle něj dokončena do konce března. Na dotaz, jaké má budoucí investor s lázněmi záměry, Stejskal neodpověděl.

Ředitel ostravského pracoviště Národního památkového ústavu Michal Zezula řekl, že o změně vlastníků už byli památkáři informováni. Nyní je podle něj třeba vyčkat, až bude transakce dokončena. „Předpokládám, že noví vlastníci nás budou kontaktovat,“ řekl.

Pavilon poškozený pádem stromu

Stavební stav objektů bývalých lázní je velmi špatný a jejich devastace pokračuje. „Zatímco některé budovy se jeví jako stabilizované, například lázeňský dům Pavla, jiné jsou v havarijním stavu či těžce poškozené, například pavilon Šupina, který byl zasažen pádem stromu,“ uvedl Zezula.

Foto: Aleš Honus, Právo

Budovy v bývalých lázních Jánské Koupele

Památkáři se přesto domnívají, že lázně lze zachránit, i když to bude velmi nákladná záležitost. „Stav lázní se v zásadě neliší od stavu lázní Kyselka v západních Čechách před zahájením jejich obnovy. I zde se podařilo rekonstruovat historické budovy přes vysokou míru jejich devastace v důsledku dlouhodobé neúdržby,“ dodal ředitel.

I přes žalostný stav areálu není podle Zezuly důvod k jejich vyškrtnutí ze seznamu památek a důvody, proč byly budovy prohlášeny za památky, stále trvají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám