Hlavní obsah

Temelínská dvojka znovu odstavena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEMELÍN

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín byl znovu odstaven. Důvodem je opt falešný signál ohlašující poruchu na ovládání regulačních tyčí tzv. klastrů. Ze stejného důvodu byl blok odstaven zhruba před týdnem. Právu to potvrdil mluvčí elektrárny Milan Nebesář.

Foto: Vlastimil Roflík

Hotel Domov byl v Lounech vyhlášený již za první republiky. Nyní je domovem malého pivovaru.

Článek

Ze stejného důvodu odstavili operátoři postupně první a druhý blok už v září. Zkušební provoz prvního bloku se přitom chýlí ke konci, na druhém začal osmnáctiměsíční zkušební provoz v dubnu.

Při minulé odstávce byl blok uveden do provozu hned následující den.

"Je to nepříjemné, ale tyto věci se šetří opravdu obtížně. Elektrárna minulý týden analyzovala, kde by mohla být příčina, a přijala určitá nápravná opatření, která se však ukázala jako nedostatečná," řekla ČTK k dalšímu výpadku v Temelíně předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB) Dana Drábová. Vysvětlila, že opatření je nutné vyzkoušet za provozu a buď jsou v pořádku, nebo nejsou. "Samozřejmě musíte udělat vše pro to, aby se situace neopakovala," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Falešný signál odstavil temelínskou dvojku

Falešný signál, který hlásil poruchu regulačních tyčí, takzvaných klastrů, byl v noci příčinou odstavení druhého bloku jaderné elektrárny Temelín. Právo...

Druhý blok Temelína opět v provozu

Druhý blok Jaderné elektrárny Temelín je opět v provozu. Pracovníci elektrárny obnovili štěpnou reakci. Informoval o tom mluvčí elektrárny Milan Nebesář s tím,...

Výběr článků

Načítám