Hlavní obsah

Tejc: Sobotka získal absolutní moc i absolutní odpovědnost

Současný sjezd sociální demokracie by mohl být novým začátkem mé kariéry, míní Jeroným Tejc, který v pátek i přes odpor předsedy strany a premiéra Bohuslava Sobotky získal mezi delegáty značnou podporu. Sobotka, který má ve vedení strany přesně ty lidi, které si přál, podle Tejce na sjezdu získal absolutní moc, ale i absolutní odpovědnost.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Neúspěšný kandidát na prvního místopředsedu Jeroným Tejc

Článek

"Bohuslav Sobotka získal na tomto sjezdu absolutní moc, ale i absolutní odpovědnost. Nese v podstatě odpovědnost za každého z místopředsedů, kterého si prosadil," je přesvědčen Tejc. "A samozřejmě jakékoliv zaváhání tohoto týmu nebo někoho z nich nemůže být přičítáno komukoliv jinému, a to si myslím, že si Bohuslav Sobotka možná ještě ani neuvědomuje," míní.

Sobotka, který získal podporu 85 procent delegátů, si v pátek do vedení strany prosadil šestici místopředsedů podle svých představ. "Pokud je vedení jednobarevné, nemusí to automaticky znamenat lepší výsledek ve volbách," myslí si ale Tejc. Některým voličům může podle něj více vyhovovat pestřejší složení vedení strany. Zároveň je ale přesvědčen, že i v tom současném jsou silné osobnosti jako Lubomír Zaorálek nebo Martin Starec.

Padl jsem tři metry před cílem

S vlastním výsledkem na sjezdu je Tejc spokojen. "Myslím, že pokud někteří čekali, že dnešní sjezd bude koncem mé kariéry, myslím si, že z těch reakcí, které mám, může být spíše novým začátkem," poznamenal muž, pro kterého se v místopředsednické volbě vyslovilo 335 z více než 700 delegátů.

Pod nečekaně dobrý výsledek se podle něj mohl podepsat i jeho kandidátský projev ze souboje o statutárního místopředsedu, který mezi delegáty vzbudil ohlas. "Určitě jsem rád, že jsem mluvil nejen ze svého srdce, ale, jak mi řada kolegů řekla, i z jejich duše," uvedl Tejc, kterého prý po projevu oslovovala i řada lidí, které předtím osobně neznal.

"Já jsem to vnímal tak, že stojím proti dohodám. Svým způsobem jsem běžel proti kulometné palbě a padl jsem tři metry před cílem," podotkl také. O tom, jestli se o post ve vedení strany bude ucházet i na příštím sjezdu, prý zatím nepřemýšlí.

Statutárním místopředsedou ČSSD se v pátek stal ministr vnitra Milan Chovanec, který ve druhém kole volby porazil právě Tejce. Místopředsedy ČSSD se stali ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, šéf Sněmovny Jan Hamáček, ministryně práce Michaela Marksová Tominová, dosavadní místopředseda ČSSD pro hospodaření Martin Starec a náměstkyně ministra zdravotnictví Lenka Teska Arnoštová.

V hlasování neuspěli Tejc, poslanec Jaroslav Foldyna a předsedkyně Sociálně demokratických žen Jindřiška Maršová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám