Hlavní obsah

Téhle vládě lidé nevěří, notuje si Filip se Zemanem

Novinky, Jiří Ovčáček

Lídr komunistů Vojtěch Filip ve čtvrtek zamířil za nově zvoleným prezidentem Milošem Zemanem. Při příchodu na setkání dal jasně najevo, že o vládě Petra Nečase (ODS) nepadne žádné milé slovo. Filip přizvukoval Zemanovi, že kabinet nemá důvěru občanů.

Vojtěch Filip u Miloše ZemanaVideo: Novinky

 
Článek

„Myslím, že mohu se přiklonit k tomu názoru, který řekl Miloš Zeman, že tato vláda nemá důvěru občanů. To, že si získala za podivných okolností důvěru parlamentu díky poslancům, kteří jsou pravomocně odsouzeni, tak to je jejich problém, že to necítí jako chybu českého politického systému. Myslím si, že to přežívání je jen ke škodě české společnosti,“ řekl Filip na dotaz Novinek, zda hodlá se Zemanem řešit osud Nečasovy vlády a taktiku do budoucna.

Filip po zhruba dvouhodinovém jednání se Zemanem, stejně jako ve středu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka, prohlásil, že není příznivcem integračního procesu na levici. „Jeden slučovací sjezd už byl v roce 1948, moc se to nepovedlo, takže bych žádný další slučovací sjezd nedoporučoval,“ uvedl Filip s tím, že politické strany mají v rámci volební kampaně vystupovat suverénně. Zeman podle něj vyjádřil porozumění pro jeho stanovisko.

Zeman svůj postoj k současné vládě uvedl v rozhovoru pro Právo, který vznikl krátce po jeho zvolení. Kabinet se podle něj destabilizuje sám nejrůznějšími krizemi. Pokud by tato situace pokračovala, měla by podle Zemana vláda skončit. Upozornil přitom právě na nízkou důvěru kabinetu u občanů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda KSČM Vojtěch Filip před jednáním s Milošem zemanem

„Kdyby tyto krize, to znamená vzpoury jednotlivých poslanců a podobně pokračovaly, bylo by daleko rozumnějším řešením ukončit existenci vlády, která má důvěru pouhých osmi procent občanů, vypsat předčasné volby a rozdat tedy karty znovu,“ prohlásil Zeman.

Komunisté otevřeně podpořili Zemana před druhým kolem přímé volby prezidenta. Před prvním hlasováním se rozhodovali mezi Zemanem a místopředsedou ČSSD Jiřím Dienstbierem. Nakonec ale KSČM pouze obecně doporučila volit kandidáta nalevo od středu. Toto šalamounské řešení se komunistům, jak ukázal výsledek přímé volby, nakonec vyplatilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám