Hlavní obsah

Technoparty u Údrče na Karlovarsku sledují hasiči

Právo, Novinky, ČTK, František Kšajt, ib
ÚDRČ

Více než tisíc lidí se sjelo v noci z pátku na sobotu na technoparty v Údrči na Karlovarsku. Na loukách za vesnicí hrají čtyři soundsystémy, v pohotovosti je padesátka policistů a hasiči.

Článek

"Přijeli jsme se bavit a pálit čarodějnice, radovat se podle keltských zvyklostí jako naši předkové - tančit při hudbě, zpívat a zapalovat ohně," řekl Právu u Údrče na Karlovarsku, kde zatím v klidu probíhá neohlášená technoparty, její organizátor, který se sám představil jako Stáňa.

A právě z možnosti vzniku požárů v suchém terénu na louce u lesa, kam se sjelo podle informací Policie přes 1200 tanečníků, mají pochopitelně největší strach hasiči. "Připravili jsme techniku, je tu v pohotovosti cisterna a sedmičlenné družstvo a naštěstí v blízkosti jsou rybníky. Procházeli jsme kolem stanů u lesa a upozorňovali technaře, aby byli opatrní. Zatím je s nimi řeč," uvedl velitel zásahu Martin Gaier z hasičského záchranného sboru Karlovarského kraje.

Na místě hlídkuje 50 policistů

Také policie, která má na místě padesát mužů, je v pohotovosti a celý prostor neustále monitoruje. "Nechceme žádné konflikty. Řídíme dopravu, ale žádná dopravní kalamita nehrozí. Tanečníků zatím tolik nepřibývá," upřesnily pro Právo tiskové mluvčí západočeské policie Ilona Týmlová a Jolana Číhová.

Technoparty zaskočila Miroslava Egerta, starostu nedalekého Bochova, pod kterou Údrč spadá. "Nikdo nás o konání této akce neinformoval. Zatím se ale nebudeme vměšovat. Tady si všechno řídí policie a té jsme samozřejmě po ruce," informoval Právo starosta Bochova.

Kromě pronajaté louky o rozměrech asi 3 ha obsadili technaři i část okolních pozemků, ale po domluvě s policií se stáhli. Na okolních pozemcích však ekologicky hospodaří místní zemědělská farma. "Podali jsme na policii v Bochově trestní oznámení. Neoprávněně nám účastníci technoparty otevřeli závoru pro dobytek. Chystáme další trestní oznámení," sdělila Právu dcera majitele farmy Magdalena Roštejnská.

Technaři tvrdí, že uklidí sami

Technaři tvrdí, že jsou odhodláni se o pořádek postarat sami. "Máme z Karlových Varů objednané vozy na úklid. Setkání skončí v úterý," dodal organizátor Stáňa, podle něhož technoparty nemá žádný název a vlastně technoparty v pravém slova smyslu není.

Ani obyvatele Údrče, vzdálené asi dva kilometry, zatím čtyři zvukové aparatury nerušily. "Je to slyšet, zvláště v noci, ale není to zase tak hrozné," poznamenala Marie Holopírková z Údrče.

O zásahu proti účastníkům akce policie zatím neuvažuje, na místě je poměrně klid.

Povolená technoparty na Opavsku

Přibližně 2300 lidí se podle policie během noci sjelo i do Vítkova-Klokočova na Opavsku, kde se od pátku koná technoparty. Akce, kterou pořadatelé oficiálně nazvali Prvomájová veselice s hudební produkcí, má všechna potřebná povolení. Řekl to starosta Vítkova Pavel Smolka.

Technoparty se koná v rekreačním středisku. Podle starosty je místo konání mimo obytnou plochu, takže hlasitá hudba nemá koho rušit. "Areál mají organizátoři pronajatý. Od nás a kolegů z Budišova nad Budišovkou dostali povolení," dodal starosta s tím, že při ohlášení akce pořadatelé odhadovali účast na 500 až 1000 lidí.

"Nevíme, přesně, ale podle našich odhadů je jich tam už dnes více než 1000," doplnil s tím, že akce potrvá až do středečního odpoledne. "Na místě máme neustále dobrovolné hasiče z Vítkova a Budišova nad Budišovkou, kteří dělají požární hlídky. Zvlášť v tomto počasí nechceme riskovat požár lesa," dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám