Hlavní obsah

Technaři u Údrče se pokusili o úklid, podařil se jim jen zčásti

ÚDRČ

U Údrče na Karlovarsku v úterý odpoledne po čtyřech dnech definitivně skončila neohlášená technoparty. Na louce vzdálená necelé dva kilometry od obce, kde se konala, zůstalo odpoledne už jenom kolem 20 účastníků akce. Snažili se uklidit pronajatý pozemek, ale podařilo se jim to jen zčásti. Nikdo z dotázaných technařů nebyl schopen říct, jak budou odpadky z louky odvezeny.

Článek

Na zhruba 2,5 hektaru velkém pozemku soustředili technaři sebrané papíry, plastové lahve, plechovky a další odpad na několik hromad. Přistaven byl také kontejner. Ten už byl ale v poledne zcela plný. Mezi hromádkami bylo přitom stále dost odpadků.

Mnohem horší je situace v lese, který k louce ze dvou stran přiléhá. Sem vítr zanesl množství plastových tašek a papírů. Další nepořádek tady zanechali i technaři. Na otázku, zda někdo uklidí i les, nikdo nedokázal odpovědět.

"Uklízíme všichni a nikdo. Je to tak nějak organizovaně neorganizované. Spousta lidí ujela a vykašlali se na to. Tak uklízí ti, co zůstali na místě poslední," uvedla jedna z účastnic technoparty. Snad by prý měl ještě někdo přivézt další kontejnery, kam se všechen odpad nahází.

"Bylo to tady fajn, ale nelíbí se mi, že se na technoparty nabaluje spousta lidí, kteří dělají jen bordel. A pak ani nepomohou a zmizí. Už to není takové, jako dřív, kdy si všichni pomáhali," poznamenal další technař.

Policisté ani hasiči nezaznamenali vážnější problém

Po čtyřech dnech pohotovosti z místa odjížděli také hasiči a policisté. Likvidovali své stanoviště a ještě umožnili posledním řidičům, aby si dýchli a zjistili, jestli nejsou pod vlivem alkoholu a mohou usednout za volant. Hasiči poslali zpět na stanici i pohotovostní cisternu, která byla přistavena po celou technoparty.

Policie považuje průběh technoparty u Údrče za klidný a nekonfliktní. Podle mluvčí karlovarské policie Zdeňky Papežové ani v poslední den nemuseli policisté řešit žádné problémy. "Pouze jeden kontrolovaný řidič nadýchal necelé jedno promile," uvedla Papežová. S drogami se policisté nesetkali.

Místo na louce u Údrče, kde byly postaveny zvukové aparatury a během čtyř dnů se soustředilo nejvíce tanečníků, je zcela pošlapané. Přilehlé plochy, jejichž majitelé s přítomností technařů nesouhlasili, se ale podařilo uchránit. Účastníci akce je sice v první den technoparty obsadili, ale po jednání se členy přivolaného policejního antikonfliktního týmu je zase vyklidili a zůstali jen ve vymezeném prostoru.

V obci o akci ani nevěděli

Obyvatelé Údrče, kde žije pouze několik desítek stálých obyvatel a řada chalupářů, o technoparty v podstatě nevěděli. Do obce nebyly zvukové aparatury vůbec slyšet. Jenom tudy projížděly automobily účastníků akce. Vzhledem k tomu, že technaři přijížděli postupně, dopravní kolaps tady na jediné silnici nenastal. "Ani jsme nevěděli, že se tady něco takového děje. Určitě nám to nevadilo. S účastníky technoparty jsme se v podstatě nesetkali," uvedla jedna z obyvatelek Údrče.

Zatím není jasné, jak bude řešit technoparty Obecní úřad v Bochově, kam Údrč spadá. Teoreticky by mohl její pořádání považovat minimálně za spáchaný přestupek. Akce nebyla řádně ohlášena. Radnice sice oznámení o konání technoparty poštou dostala, podle starosty Miroslava Egerta přišlo ale na poslední chvíli a nesplňovalo předepsanou formu. "Nebylo podáno pět dnů předem a chyběla řada náležitostí včetně souhlasu majitelů pozemků. Proto ji nemůžeme považovat za ohlášenou," konstatoval Egert.

Zhruba 90 procent úastníků technoparty v Údrči tvořili Češi. Většina z nich přijela z Prahy. Cizinci mluvili hlavně německy a anglicky. Nejvíce lidí, kolem 1400, bylo na technoparty ze soboty na neděli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám