Hlavní obsah

Tažení chřipky vrcholí

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Chřipková epidemie v Česku dosáhla minulý týden zřejmě svého vrcholu a ještě tento týden se na něm udrží. Potvrdila to Marie Otavová ze Státního zdravotního ústavu.

Foto: Jan Kaše

Řopík s otevřeným krytem střílny v Kladrubech na Tachovsku

Článek

"V České republice v průměru na 100 000 obyvatel onemocnělo chřipkou 3260 pacientů, což je nárůst oproti předminulému týdnu už jen o 4 procenta. Největší nárůst ale zaznamenalo hlavní město Praha, kde počet nemocných nyní na 100 tisíc obyvatel dosahuje 2775, což je o 40 procent víc než v předminulém týdnu," uvedla Otavová.

Nejvíce jsou v Česku nemocné malé děti do pěti let. Na 100 tisíc jich v minulém týdnu onemocnělo 7222, což je o 4,1 procenta víc než v předminulém týdnu. Podobně jsou na tom i školáci. Na 100 tisíc dětí do 14 let onemocnělo 6509 dětí, což je nárůst o 5,8 %.

V celé republice nejvyšší nemocnost v uplynulém týdnu byla ve Zlínském kraji, kde onemocnělo na 100 000 obyvatel 4415 pacientů. V Jihomoravském kraji nemocnost byla 4115 obyvatel. "V některých krajích Moravy je epidemie již za svým vrcholem a nemocnost pomalu klesá. Tak je tomu v Olomouckém kraji, kde poklesla o 28 %, v Moravskoslezském o 26 %," řekl Právu Michael Vít, hlavní hygienik republiky.

Dodal, že na území republiky byly izolovány opět další kmeny viru chřipky. "Z dosud ohlášených izolací chřipkového viru u nás i v Evropě vyplývá, že se nejedná o kmen, který by měl charakter nové pandemické varianty, tedy chřipkové epidemie obrovského rozsahu. I kdyby však tato epidemie přišla, Česká republika je na ni připravena," uzavřel Vít.

Reklama

Výběr článků

Načítám