Hlavní obsah

Svoboda utrpěl porážku. ODS i TOP 09 chtějí nového ředitele DPP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako TOP 09 požadují i pražští zastupitelé za ODS výběrové řízení na nového ředitele dopravního podniku. V kauze podle nich jde o problematiku manažerskou, nikoliv politickou. Za odvolaného Vladimíra Liche se v úterý nepostavili. Jde o výraznou porážku pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS), který Liche podporuje, ale jemuž se nepodařilo přesvědčit ani zastupitele vlastní strany. Oznámil to předseda klubu ODS Ondřej Pecha.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS)

Článek

Pražští zastupitelé za ODS se většinovým, nikoliv těsným hlasováním shodli, že v DPP se jednalo o "problematiku manažerskou, nikoliv politickou". Primátor Svoboda po hlasování mezi nevináře nepřišel.

ODS se podle Pechy nezříká zodpovědnosti za dění v podniku. Primátor přitom v úterý dopoledne uvedl, že zodpovědnost svým postojem, že má být nové výběrové řízení, převzala TOP 09. [celá zpráva]

V dozorčí radě, ze které rezignovali tři členové za ODS, by podle zastupitelů měl usednout radní pro dopravu Josef Nosek (ODS), se kterým má primátor už několik měsíců neshody. Další členové budou vybráni později. Valná hromada se uskuteční nejdříve v úterý, řekl Pecha.

Lich měl špatně komunikovat s radou

Svoboda s odvoláním Liche, které navrhl jeho stranický kolega a člen dozorčí rady dopravního podniku David Vodrážka, nesouhlasil. V úterý dopoledne naznačil, že by chtěl, aby se klub usnesl na tom, že TOP 09 svým postojem přebrala za dění v podniku veškerou zodpovědnost. Ukázalo se ale, že k tomu nemá u zastupitelů dostatečnou podporu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vladimír Lich

Schůzky, která se konala v kanceláři pražského primátora, kromě zastupitelů účastnili i další členové pražské ODS, například místopředseda pražské organizace Zdeněk Zajíček a ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

Situace kolem dopravního podniku eskalovala minulý týden, kdy byl Lich odvolán hlasy ODS i TOP 09. Dozorčí rada mu vyčítala mimo jiné pochybení týkající se vypisování veřejných zakázek či špatnou komunikaci s dozorčí radou. Lich se proti výtkám ohradil. Krátce před rozhodnutím rady Lich inicioval podání trestního oznámení na několik lidí kvůli nevýhodným smlouvám dopravního podniku. V pondělí z rady rezignovali tři členové za ODS.

Reklama

Výběr článků

Načítám