Hlavní obsah

Svoboda poslancům smlouvu s Vatikánem znovu nepošle

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Smlouvou mezi Českou republikou a Vatikánem se poslanci znovu zabývat nebudou. Ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda o tom ve středu informoval prezidenta Václava Klause, který ho k obnovení jednání o smlouvě vyzval, dopisem.

Foto: Jan Kaše

Záchrana ženy z 2.patra radnice

Článek

Svoboda se tak rozhodl po konzultacích s premiérem Vladimírem Špidlou. Dopis je zveřejněn na internetových stránkách ministerstva. Zveřejnění dopisu na internetových stránkách ministerstva úředníci zdůvodňují obavou, aby jeho znění nebo jeho části neunikly na veřejnost v neautorizované podobě. Dopis Svoboda zaslal rovněž kardinálu Miloslavu Vlkovi, premiérovi a předsedům obou parlamentních komor. "Protože ministrovi zahraničí záleží na tom, aby nevznikly nepodložené dohady či mylné interpretace, rozhodli jsme se po vzoru Kanceláře prezidenta republiky plné znění dopisu zveřejnit," uvádí ministerstvo.

Prezidentovi se smlouva s Vatikánem zdá příliš jednostranná ve prospěch Svaté stolice. Klaus je přesvědčen, že je pouze výčtem toho, co ČR jako suverénní stát Vatikánu poskytuje, zatímco sama nic nežádá ani nedostává. Za zcela zbytečně jednostranný považuje Klaus příslib, že Česko bude usilovat o dořešení otázek týkajících se majetku katolické církve.

O neprůchodnosti smlouvy v jejím současném znění jsou přesvědčeni poslanci napříč politickým spektrem. "Je třeba znovu začít jednat, neboť stávající smlouva je neprůchodná," řekl minulý týden na dotaz Práva šéf sněmovního zahraničního výboru Vladimír Laštůvka (ČSSD). Místopředseda ODS Jan Zahradil se podivil, že Svoboda může takovou smlouvu vůbec předložit prezidentovi, když ví, jaký negativní postoj zaujala sněmovna. "Pokud o ní usiluje, musí o ní znovu začít jednat a neobracet se na prezidenta," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Vatikán chce smlouvu s ČR do roku 2006

Vatikán by uvítal, kdyby se do roku 2006 podařilo schválit jeho smlouvu s Českou republikou, kterou letos odmítla ratifikovat Poslanecká sněmovna s tím,...

Klaus: O smlouvě s Vatikánem jednat znovu

Nekonečné dohady politiků o osud mezistátní smlouvy s Vatikánem, která má upravit vztahy obou států, rozsekl nyní prezident Václav Klaus. Doporučil totiž...

Výběr článků

Načítám