Hlavní obsah

Svoboda: Na svých výrocích nehodlám nic měnit

Novinky, Jitka Götzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lidovecký ministr zahraničí Cyril Svoboda ve čtvrtek navštívil prezidenta Václava Klause. Podle dobře informovaných zdrojů si šéfa české diplomacie prezident pozval na kobereček, aby vysvětlil své výroky týkající se podpory České republiky protiirácké koalice. Ministr uvedl, že na svých výrocích nehodlá nic měnit.

Foto: Zuzana Rožková

Obraz Vladimíra Kiseljova ke koncertu ORPHEUS BRITANNICUS

Článek

Svoboda ve středu pro BBC prohlásil, že ČR je součástí protiirácké koalice. Prezident Václav Klaus byl vyjádřením Svobody šokován. "Byl z toho úplně hotový," řekl již ve středu Právu dobře informovaný zdroj s tím, že na druhou stranu to prezidenta od tohoto lidoveckého politika nijak nepřekvapuje. Údajně se pak žhavily telefonické linky mezi Hradem a Strakovou akademií.

Prezident si Svobodu prý ale nepozval takříkajíc na kobereček. "Den po jeho zvolení jsem ho dopisem požádal o schůzku, abychom spolu hovořili o koordinaci zahraniční politiky. Shodou okolností to vyšlo na dnešní den," uvedl ministr Svoboda.

Šéf české diplomacie Cyril Svoboda nehodlá nic měnit na svých výrocích týkajících se podpory protiirácké operace. "Když řeknu, že jsem na straně ODS, nemusím být jejím členem. Když řeknu, že Česká republika je na straně koalice, tak to také neznamená, že jsme jejím členem," vysvětlil ve čtvrtek Svoboda své výroky. Svobodu prý udivilo, co se kolem usnesení vlády a jeho výroků děje. Je přesvědčen o tom, že roli v tom hraje i atmosféra v ČSSD před blížícím se sjezdem strany.

Špidla: Byl to nešikovný výrok

Ministr Pavel Rychetský nakonec večer vydal prohlášení, že odzbrojení Iráku silou považuje za krajní řešení. Lituje, že se tak nestává na základě nového mandátu mezinárodního společenství. "Zdůrazňuji, že právě s ohledem na absenci nového mandátu OSN není Česká republika součástí koalice, která se rozhodla zasáhnout ozbrojenou silou," uvedl již ve středu Rychetský.

Rychetský považuje za nešťastné, že světová média pod vlivem zkreslených informací českých médií či prohlášení Svobody zařadila Českou republiku mezi "osm azorských zemí", které se považují ze "ostré jestřábí jádro" podporující útok na Irák. Řekl to ve čtvrtek Právu s tím, že česká vláda podle něj nikdy nepřijala usnesení, kterým by schvalovala tuto akci.

Svobodův výrok uváděl po čtvrtečním zasedání Bezpečnostní rady státu na pravou míru i premiér Vladimír Špidla. Česká republika není součástí koalice zemí, které zaútočily na Irák, prohlásil premiér. Na otázku zda vyvodí důsledky z rozdílného stanoviska ministra zahraničí odpověděl, že si tento výrok musí ověřit. "Bylo to podle mého názoru nešikovné vyjádření," uvedl Špidla.

Svoboda si zahrává

Svoboda chtěl v pondělí prosadit na Bezpečnostní radě státu usnesení vlády k Iráku, jež by šlo za rámec mandátu daného parlamentem, ale narazil. Znovu to pak zkoušel včera na zasedání vlády, ale zase nepochodil. Nakonec bylo přijato jednomyslné prohlášení, které navrhl vicepremiér Pavel Rychetský. Podle dobře informovaných zdrojů to Svoboda neunesl a údajně začal šířit mezi svými stranickými kolegy, že chce Rychetský rezignovat.

A aby toho nebylo málo, přišel Svoboda se svým výrokem pro BBC. Špidla ho zřejmě před novináři nechtěl na vládní tiskovce shodit, protože neznal údajně prohlášení svého vicepremiéra v BBC, a tak neustále na všetečné dotazy novinářů pouze citoval z přijatého prohlášení vlády.

Reklama

Související články

Svoboda: jsme na straně koalice

"Dojde-li k operaci vojenské, jsme na straně koalice, protože je to koalice demokratických států," uvedl ministr zahraničí Cyril Svoboda v rozhovoru...

Výběr článků

Načítám