Hlavní obsah

Švejnar vysvětloval zeleným postoj k radaru

– JIHLAVA • Aktualizováno

Republikovou radu zelených v Jihlavě navštívil v sobotu prezidentský kandidát Jan Švejnar. Strana jeho kandidaturu podporuje, Švejnar přesto přijel vysvětlit některé své postoje. O post prezidenta bude v únoru bojovat se stávající hlavou státu Václavem Klausem.

Foto: Jiří Jíra, Právo

Předseda Strany zelených Martin Bursík (uprostřed vlevo) s Janem Švejnarem na tiskové konferenci.

Článek

Předseda strany Martin Bursík po setkání deklaroval absolutní podporu strany tomuto kandidátovi. Zdůraznil, že podobnou předvolební kampaň v prezidentské volbě ČR ještě nezažila.

"Vážím si podpory strany zelených, byla to podpora od samého počátku a odstartovala mou kandidaturu," řekl Švejnar.

Radar a jádro

Zelené zajímal hlavně Švejnarův názor na radar. Kandidát se dosud stavěl na stranu příznivců, zelení jsou opatrnější, chtějí zapojení radaru do struktur NATO. Kromě názoru na radar vysvětloval Švejnar i své postoje k jaderné energetice.

On sám se zasazuje o to, aby se výzkum nezaměřoval jen na alternativní zdroje energií, ale i na jaderné technologie. Zelení Švejnara podporují také proto, že se neztotožňují s názory Václava Klause na ekologii.

Prezidentský kandidát Jan Švejnar přichází na jednání Strany zelených.foto: Právo/Jiří Jíra

Švejnar na tiskové konferenci po jednání také zopakoval, že se vzdá amerického občanství pokud bude zvolen. Odmítl, že by to dělal jako ústupek politikům, kteří zatím nejsou rozhodnuti, zda ho volit. Rozhodl se tak prý po návštěách lidí v regionů. "Byl to jeden z nejpřínosnějších aspektů těch návštěv, když jsem viděl ty názory na dvojí občanství,." řekl Švejnar.

Naznačil, že pokud ve volbě neuspěje, vrátí se zpět k pedagogické činnosti v USA.

Zubová v čele republikové rady

Zelení si také zvolili novou šéfku republikové rady. Stala se jí Olga Zubová. Za nejbližší úkol považuje volby do krajských zastupitelstev. Chce také zlepšit komunikaci mezi radou a předsednictvem strany. Byla jedinou kandidátkou na tento post.

Reklama

Související články

Švejnar přednášel o svých prioritách

Novináři v pondělí na tiskové konferenci Jana Švejnara okusili roli jeho studentů. Ekonom, který kandiduje na prezidenta, přednáší na univerzitě v Michiganu....

Výběr článků

Načítám