Hlavní obsah

Švejnar: Když mě zvolí prezidentem, vzdám se amerického občanství

PRAHA

Prezidentský kandidát Jan Švejnar v sobotu prohlásil, že je ochoten vzdát se amerického občanství, pokud bude v Česku zvolen prezidentem. Vzdát se občanství země, která mu "dala druhou šanci" prý pro něj nebude lehké. Na začátku kandidatury dvojí občanství nepovažoval za vážný problém, zjistil ale, že Češi to jako problém vidí.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Ekonom Jan Švejnar

Článek

"Budu-li zvolen prezidentem České republiky, vzdám se americké státní příslušnosti," prohlásil Švejnar. Od dětství v USA, má občanství jak americké tak české. Mnoha zákonodárcům, především z řad KSČM dvojí občanství vadí. Poukazují například na to že Švejnar, jako prezident by byl vrchním velitelem ozbrojených sil ČR a měl přitom i občanství jiného státu. Švejnar musí mezi poslanci a senátory usilovat o každý hlas.

"Rezignovat na americké občanství pro mne není lehké, a to především z emocionálních důvodů. Nejedná se o jednoduchý problém ani z právně-administrativního hlediska a i v praktické rovině mi toto rozhodnutí může do budoucna přinést jisté komplikace," uvedl Švejnar.

Doplnil, že tím, že se případně vzdá kandidatury chce ukázat, že prezidentskou funkci i kandidaturu bere vážně.

Švejnar ve volbě kandiduje proti současné hlavě státu Václavu Klausovi. Ten je favoritem volby. Švejnara kvůli dvojímu občanství také kritizoval. Poukázal například na to, že Švejnar při přijímání občanství USA sliboval věrnost a zavázal se nesloužit jiné moci.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám