Hlavní obsah

Švejnar doporučil volit Schwarzenberga

Aktualizováno

Ekonom a někdejší prezidentský kandidát Jan Švejnar doporučil před prvním kolem přímé volby volit předsedu TOP 09 a kandidáta této strany Karla Schwarzenberga.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Švejnar

Článek

Ekonom uvedl, že žádný z devíti uchazečů o Hrad není ideální, nejlepší předpoklady pro to obstát v čele státu i v případných těžkých dobách má prý ale Schwarzenberg.

"Má mimořádné mezinárodní zkušenosti. Má morální a společenskou integritu. Má schopnost důstojně, avšak jasně prosazovat zájmy naší země. A nabízí voličům úžasný životní příběh těsně spjatý s historií Československa i České republiky. Je velkorysý a bude dobrým strážcem naší národní identity," uvedl.

Švejnar kandidoval na prezidenta už při minulých volbách v roce 2008. Vážně uvažoval i o zapojení do letošní volby. Až do loňského jara se dokonce pravidelně umisťoval na druhé pozici předvolebních průzkumů. Nakonec se však rozhodl nekandidovat.

Schwarzenberga podpořil i Dlouhý

O podpoře Švejnarovy kandidatury uvažovala na počátku loňského roku ČSSD. Naplánovala debaty, na základě jejich průběhu se pak chtěla rozhodnout mezi ekonomem a stranickým místopředsedou Jiřím Dienstbierem. Švejnar ale na poslední chvíli z diskusí vycouval a o přízeň ČSSD se neucházel.

Právě na to ve čtvrtek odkázal lídr sociální demokracie Bohuslav Sobotka. „To jsou názory Jana Švejnara a není je možné spojovat s názory ČSSD,“ komentoval pro Novinky podporu Schwarzenbergovi, kterou Švejnar vyslovil.

Švejnar je spolu s Vladimírem Dlouhým už druhý někdejší uchazeč o Hrad, který doporučil volit Schwarzenberga. Dlouhý, jehož přihlášku do volby odmítlo ministerstvo vnitra pro nedostatek nominačních podpisů, tak učinil v úterý. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám