Hlavní obsah

Švejkiáda a břídilství. Tak vidí německý tisk české předsednictví

Česká republika v čele Evropské unie podle parlamentního německého listu Das Parlament dostála své pověsti rodiště komické postavičky Josefa Švejka. Co se týče plastiky Davida Černého v Radě EU, tu nazývá list "švejkiádou" a v zahraniční politice české diplomacie jde ještě dál - ta je pro něj vyloženě "břídilstvím".

Článek

Týdeníku Das Parlament v rámci pokroků na poli mezinárodních vztahů na Česku vadí především selhání ministra zahraničí Karla Schwarzenberga, který ještě na konci prosince označil izraelskou ofenzívu v pásmu Gazy za sebeobranu.

"V té chvíli sice ještě nehovořil za celou EU, ale od nového předsednictví Radě EU se očekává, že se v zahraničněpolitických otázkách vyjadřuje pokud možno neutrálně. K zabránění nebo zmírnění obávaných diplomatických hudlařin Čechů se při důležitých zahraničněpolitických podnětech mezitím kolem stolu tísní stále více Evropanů," poznamenal Das Parlament.

Dodal také, že pozdější přizvání ministrů zahraničí Francie a Švédska do evropské mise na Blízký východ snížilo důvěryhodnost ve schopnosti českého předsednictví.

Suchou nit list nenechává ani na Mirku Topolánkovi. Ten v Evropském parlamentu 14. ledna prohlásil, že pokud by se v Česku konalo referendum o Lisabonské smlouvě, dokument by zřejmě většinovou podporu nezískal. Das Parlament zmiňuje také jeho výrok, že Lisabonská smlouva je o něco horší než smlouva z Nice a o něco lepší než příští smlouva. 

Švejkovská tradice a vtip

"Po třech týdnech funkčního období by se už dala krachy, nezdary a poruchami naplnit malá knížka anekdot," píše list Das Parlament k dosavadnímu výkonu předsednictví s poukazem na českou švejkovskou tradici. Podle něj Černého Entropa vyvolává rozhořčení.

Na podobné věci jako Das Parlament si stěžuje i europoslankyně za FDP Silavana Kochová-Mehrinová, která v deníku Thüringer Allgemeine poukázala na zvláštní český humor s tím, že jednotlivé české akce by se daly vyjádřit heslem "vtip". Podle ní neštastné výroky Topolánka, Schwarzenberga i podnik Davida Černého "absolutně komplikují vztahy uvnitř EU".

Reklama

Související články

Výtvarník David Černý rozdělil Unii

Ve čtvrtek se má plně rozpohybovat a rozzářit obří výtvarný objekt s názvem Entropa, který v budově Rady Evropské unie v Bruselu od pondělí instaluje výtvarník...

Výběr článků

Načítám