Hlavní obsah

Švédové musí počkat, o nové nabídce na gripeny nemá kdo jednat

Právo, Oldřich Danda

Napjatě českou vládní krizi sledují i ve Švédsku. Tamní vyjednavači totiž českému ministerstvu obrany podle informací Práva předložili novou nabídku na další pronájem gripenů. Ale odezvy se nějaký čas nedočkají. O nabídce nemá kdo jednat.

Článek

Odstupující vláda Petra Nečase už nechce dělat žádné důležité rozhodnutí a je otázka, kdy tu vznikne nová vláda, která bude schopná o dalším pronájmu stíhaček rozhodnout.

Podle původního plánu měla o švédské nabídce ve středu jednat vláda, ministr obrany Vlastimil Picek připravený materiál nakonec na jednání kabinetu nepřinesl.

„Současná politická situace nic nemění na našem vyjednávání se Švédskem, ale zprávu, kterou mělo ministerstvo odevzdat ve vládě do konce června, předložíme až během několika týdnů,“ řekl Právu mluvčí obrany Jan Pejšek.

Podle šéfa branného výboru Sněmovny Jana Vidíma (ODS) vládní krize vyjednávání příliš neprospěje. „Určitě to nahrává Švédům, aby mohli hýbat cenou,“ uvedl Vidím.

Desetiletý pronájem 14 stíhaček za 20 miliard korun skončí na konci října v roce 2015. Vláda by se měla rozhodnout, jestli dál pronajme gripeny, nebo jestli vypíše výběrové řízení.

„S ohledem na čas, který zbývá, je už teď jasné, že pokud se rozhodneme pro veřejnou soutěž, je potřeba zvolit překlenovací řešení,“ řekl Právu šéf sekce vyzbrojování Pavel Bulant. To podle něj znamená, že buď se musí se Švédskem dohodnout minimálně dvou- či tříletý pronájem, nebo zařídit v NATO tzv. air policing, tedy že Česko budou určitý čas hlídat např. německé stíhačky.

Jedná se už dva roky

Na naplnění dohody potřebuje obrana podle Bulanta půl roku. Rozhodnutí o stíhačkách tedy může hypoteticky počkat až na příští vládu.

„Může, ale prostor pro dohodu se pomalu uzavírá,“ sdělil Právu stínový ministr obrany z ČSSD Jan Hamáček.

Česká obrana se Švédy vyjednává o nových podmínkách již skoro dva roky.

K dohodě už na začátku roku došlo, obě strany se shodly na třech variantách. První byla tříletá za pět miliard korun, druhá na pět let za sedm miliard a nejdelší na 12 let za 14 miliard. Premiér Nečas ale s touto nabídkou nesouhlasil a rozjel nové kolo jednání.

Reklama

Výběr článků

Načítám