Hlavní obsah

Svatopluk Němeček

Foto: Jan Handrejch, Právo
Článek

Svatopluk Němeček je bývalý ministr zdravotnictví. Dále působil na pozici zastupitele Moravskoslezského kraje a zastupitele města Bohumín. Byl také ředitelem fakultní nemocnice Ostrava. Je členem ČSSD.

Svatopluk Němeček se narodil 23. února 1972 v Bohumíně. Je absolventem Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, kde získal v roce 1996 titul MUDr. Pokračoval v postgraduálním studiu, které završil v roce 1999 atestací 1. stupně z vnitřního lékařství. Své vědomosti si nadále rozšiřoval absolvováním oboru management se zaměřením na zdravotnictví na B.I.B.S (Brno International Business School), kde získal titul MBA.

Do politiky vkročil v roce 1994, kdy byl v komunálních volbách zvolen za Stranu zelených zastupitelem města Bohumín. Na tento post byl zvolen ještě čtyřikrát. Od roku 1998 už ale v barvách ČSSD. Mezi lety 2006 a 2010 působil jako radní města.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval 29. ledna 2014 vládu Bohuslava Sobotky. Na snímku s ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem.

Od roku 2005 vedl Fakultní nemocnici Ostrava, kam se po odvolání z postu ministra zdravotnictví vrátil. Na začátku února 2018 jej však ministr Adam Vojtěch (ANO), toho času v demisi, z funkce odvolal. Němeček to označil za politickou čistku, Vojtěch jako důvody uvedl mimo jiné neproplácení přesčasů zaměstnancům, čímž se uměle vylepšovalo hospodaření instituce.  [celá zpráva]

V roce 1998 se Němeček pokoušel dostat do Poslanecké sněmovny, mandát ale nezískal. Politický úspěch zaznamenal v roce 2012, když obsadil pozici zastupitele Moravskoslezského kraje. O rok později nahradil senátora Jana Žaloudíka jako stínový ministr zdravotnictví ČSSD.

V lednu 2014 Svatopluka Němečka jmenoval prezident Miloš Zeman ministrem zdravotnictví ve vládě Bohuslava Sobotky.

Dne 11. listopadu 2016, po pro ČSSD neúspěšných krajských a senátních volbách, se tehdejší premiér Bohuslav Sobotka rozhodl odvolat Němečka z postu ministra zdravotnictví. Ve funkci skončil k 30. listopadu 2016 a nahradil ho Miloslav Ludvík.

Je ženatý se Zdenkou Němečkovou Crkvenjaš, která je známou primářkou ostravského popáleninového centra. Mají dvě děti.

Články k tématu