Hlavní obsah

Svátek práce bude ve znamení předvolební agitace

PRAHA

Svátek práce v Praze oslaví několik politických stran a hnutí. Komunisté se sejdou dopoledne u Křižíkovy fontány na Výstavišti, odpoledne je tam vystřídají sociální demokraté. ODS chystá koncerty na Petříně. Na Letenské pláni, jinak tradičním místě mítinků KSČM, se letos poprvé sejdou odpůrci komunistického hnutí při akci První máj bez komunistů a nikdy jinak. Policie se podobně jako v minulých letech připravuje na možné střety anarchistů a nacionalistů.

Článek

Komunisté si vyslechnou projev svého předsedy Vojtěcha Filipa a pražského volebního lídra Františka Beneše. Ke stoupencům ČSSD, jimž bude Výstaviště patřit odpoledne, promluví pražský volební lídr David Rath a šéf pražské ČSSD Petr Hulinský. Komunisté i socialisté budou účastníkům nabízet propagační materiál, chybět nebude hudba a občerstvení. ODS na Petříně chystá koncerty jazzových a dixielandových kapel, soutěže pro děti i dospělé. Každý, kdo se na Petřín vydá, se může zdarma svézt lanovkou.

Političtí vězni pozvali na Letnou parlamentní strany kromě KSČM a oba polistopadové prezidenty - Václava Havla a Václava Klause. Volební agitaci ale údajně nehodlají připustit. Zadali si místo na Letné dříve než KSČM, která tam slavila Svátek práce v minulých letech, a neskrývají, že odtud chtějí komunisty vypudit. Odpoledne a večer má oslava pokračovat megakoncertem.

Několik stovek policistů bude v pohotovosti kvůli akci nacionalisticky orientované Národní strany, jež pořádá druhý ročník pochodu proti EU. Nacionalisté se chtějí vydat ke kanceláři Sudetoněmeckého krajanského sdružení. K účastníkům promluví předsedkyně strany Petra Edelmannová a stranický volební lídr Jan Skácel. Ve stejnou dobu se setkají také anarchisté, kteří na Palackého náměstí pořádají setkání lidí, jimž vadí "neonacistické násilí". Už o dvě hodny později by se ale na stejném místě měli sejít příznivci radikální neonacistické organizace Národní odpor.

Anketa

Obejdou se oslavy prvního májového dne bez politického násilí?
ano
36,7 %
ne
63,3 %
Celkem hlasovalo 1019 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám