Hlavní obsah

Svátek Cyrila a Metoděje oslavily tisíce poutníků na Velehradě

Velehrad
Aktualizováno

Poutní místo Velehrad na Uherskohradišťsku v pondělí 5. července u příležitosti svátku Cyrila a Metoděje přivítalo poutníky v katedrále pod širou oblohou. Mši vedl pražský arcibiskup Dominik Duka.

Foto: Profimedia.cz

Příchod věrozvěstů Cyrila a Metoděje se slaví v Česku 5. července.

Článek

Pražský arcibiskup Dominik Duka vyzdvihl při slavnostní bohoslužbě na moravském poutním místě Velehradě význam svobody v lidském životě. Největší katolické bohoslužbě, která se koná u příležitosti svátku Cyrila a Metoděje, přihlíželo zaplněné nádvoří před bazilikou.

Foto: Profimedia.cz

Bazilika na Velehradě přivítala v pondělí 5. července mnoho poutníků, již na mši vedené pražským arcibiskupem Dukou oslavili výročí příchodu věrozvěstů Cyrila a Metoděje.

Mše završila tradiční Dny lidí dobré vůle, které jsou největší akcí v České republice u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Akce začala v neděli, její součástí bylo například ruční přepisování bible, setkání vozíčkářů či Večer lidí dobré vůle.

Vzpomínka na slavnou velehradskou pouť roku 1985

Duka, jenž na mši kázal, připomněl příchod obou věrozvěstů, ale také 25 let od velehradské pouti, kterou věřící slavili s papežským legátem kardinálem Agostinem Casarolim a kardinálem Františkem Tomáškem v roce 1985.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Pražský arcibiskup Dominik Duka přišel na pondělní mši v doprovodu olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Pražský arcibiskup Dominik Duka mezi poutníky na Velehradě

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Pražský arcibiskup Dominik Duka a olomoucký arcibiskup Jan Graubner si v pondělí našli na Velehradě čas i na autogramiádu svých knih.

"Mnozí z vás si vybaví tvář i úsměv otce kardinála Tomáška, generála bez vojska, jak ho nazýval totalitní režim. On však prožíval svůj velký den. Chceme svobodu, my chceme pápeža! volaly desetitisíce poutníků bývalého socialistického Československa," uvedl Duka.

Celková návštěva 40 tisíc lidí

Letošní ročník Dnů lidí dobré vůle, který dnes na vyhlášeném moravském poutním místě zakončila slavnostní bohoslužba, podle organizátorů navštívilo celkem více než 40 tisíc lidí.

Členové Maltézské pomoci, kteří na akci tradičně zajišťují zdravotní péči, řešili oproti minulým letům méně problémů. Podle velehradského starosty Stanislava Gregůrka se osvědčila i nová opatření v dopravě.

"Bylo to po všech stránkách výborné. Nedělní večer lidí dobré vůle navštívilo asi 19 tisíc lidí, návštěvnost na dnešní bohoslužbě odhadujeme někde mezi 22 až 26 tisíci poutníky," řekl manažer Dnů lidí dobré vůle Josef Kořenek.

Poutníci přivítali také dnešní počasí, kdy oproti nedělnímu vedru bylo mírně pod mrakem. "Díky příznivému počasí to byl jeden z nejmírnějších ročníků. Na mši bývá kolem dvacet až 30 kolapsů, letos jsme zaznamenali jen jeden. V parném počasí v neděli jsme řešili dva kolapsové stavy," řekl lékař Maltézské pomoci Václav Trmač s tím, že celkem dobrovolníci ošetřili kolem čtyřicet osob.

Cyril a Metoděj

Oba bratři - kněží ze Soluně - dokázali jako misionáři včlenit evangelium do tuzemské kultury, a tu zapojili do života církve.

Přeložili biblické a liturgické texty do řeči Slovanů a upravili pro slovanskou řeč písmo, vytvořili světský a církevní zákoník a dali řadu podnětů pro zpěv, ikonografii a kazatelskou činnost i pro politiku, diplomacii a hospodářství.

Reklama

Výběr článků

Načítám