Hlavní obsah

Svatba v Klatovech skončila šokem. Ženich řekl: „Ne!”

Právo, Ivan Blažek

Vážený pane ženichu, vstupujete dobrovolně do manželství se zde přítomnou...?“ „Ne!“ Ve filmových komediích to tak někdy končí. Anebo začíná. Ale v reálném životě takový šok zažil málokdo. A k smíchu to určitě není.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Své o tom ví nevěsta, která se v sobotu v polovině července vdávala na radnici v Klatovech. Obřad už dospěl k závěrečné formulce, když snoubenec zcela nečekaně zařadil zpátečku.

„Nic takového se mi ještě nestalo,“ řekl Právu klatovský starosta Rudolf Salvetr (ODS), který byl v tu chvíli v roli oddávajícího.

Samozřejmě jsem byl překvapený. Je to velmi nepříjemné pro všechny zúčastněné
Oddávající

„V podobných situacích je ještě šance věc napravit. Někdy některý ze snoubenců řekne ‚Ne‘ z hecu nebo v hloupém žertu. To ale nebyl ten případ, takže sňatek je pochopitelně neplatný,“ konstatoval Salvetr.

„Samozřejmě jsem byl překvapený. Je to velmi nepříjemné pro všechny zúčastněné. Dělají přípravy, proběhne téměř celý obřad a pak to tahle dopadne,“ dodal starosta.

Totožnost snoubenců neprozradil, podle informací Práva se jednalo o mladý pár. „Byla to taková uměřená svatba, všichni účastníci byli velice slušní,“ dodal Salvetr.

Když si nedají pusu, je to jejich věc.
Jitka Kunstová

Podobných případů je jako šafránu. „Snoubenci třeba chvilku váhají, ale že by svatba dopadla takhle, to nepamatuji “ sdělila Jitka Kunstová, která má více než třicetiletou praxi na plzeňské matrice.

Jasná pravidla

Obřad má svá pevně stanovená pravidla. „Pokud někdo ze snoubenců řekne ‚Ne‘, zeptá se ho oddávající znovu. Teprve když je odpověď opět negativní, musí být manželství prohlášeno za neuzavřené,“ vysvětlila Kunstová. Další svatební rituály, jako je třeba výměna prstýnků nebo první manželské políbení, povinné nejsou.

„Když si nedají pusu, je to jejich věc. Překážka k uzavření manželství to rozhodně není,“ uzavřela Jitka Kunstová.

Reklama

Výběr článků

Načítám