Hlavní obsah

Sváček: Klaus se mnou o druhém pokusu nemluvil

Právo, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda pražského Městského soudu Jan Sváček v pondělí uvedl, že s prezidentem Václavem Klausem nemluvil o druhém pokusu získat post ústavního soudce. Informaci, že Klaus uvažuje o tom, že podruhé Sváčka navrhne Senátu, přinesla v neděli ČT.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Sváček

Článek

„O této předpokládané aktivitě pana prezidenta nic nevím a na toto téma jsem s ním nemluvil,“ řekl Sváček Právu. Šéfovi pražského Městského soudu 8. února unikl Ústavní soud o pouhé dva hlasy, které mu v Senátu chyběly, aby ho Klaus mohl jmenovat.

V horní komoře má většinu ČSSD. Mezi senátory je Sváčkovým výrazným odpůrcem místopředseda soc. dem. Jiří Dienstbier. V pondělí hovořil o údajném promyšleném plánu, jak zarazit změny v justici. Kritizoval, že pražský Městský soud svým verdiktem vrátil do funkce pražského vrchního státního zástupce Vlastimila Rampulu.

Pokud by Klaus znovu navrhl senátorům Sváčka a ten by se stal ústavním soudcem, podle Dienstbiera by hrozilo, že na post šéfa Městského soudu v Praze usedne člověk blízký Hradu. Předsedy soudů jmenuje prezident.

„Dienstbier už začal kampaň na Hrad“

Rampulův návrat může podle Dienstbierova soudu ukončit působení Jiřího Pospíšila (ODS) v čele ministerstva. Dienstbier připomněl spekulace, že Pospíšila by mohla nahradit vicepremiérka Karolína Peake (VV). Takovou rošádu Dienstbier ostře odmítl. K tomu obvinil šéfa VV Radka Johna, že se snažil udržet Rampulu ve funkci.

Místopředsedkyně VV Dagmar Navrátilová soudí, že Dienstbier ostrými výroky očividně zahajuje prezidentskou kampaň. „Agresivní útoky, konspirace, to vše od pátku, kdy ČSSD začala řešit nominaci na prezidenta ČR, provázejí každé jeho vyjádření,“ uvedla v prohlášení.

John pak odmítl obvinění vůči své osobě jako nesmysl a lacinou pomluvu.

„Pokud právník a senátor Dienstbier hledá odpovědnost za vrchního státního zástupce Rampulu, musí ji logicky nalézt u ministra Jiřího Pospíšila, který Vlastimila Rampulu před lety do funkce jmenoval a nedokonalou stížností mu opět umožnil se do úřadu v pátek vrátit,“ dodal John.

V soc. dem. ale nepanuje jen negativní názor na Sváčka, který reprezentuje Dienstbier. Podle informací Práva se počátkem února mezi senátory soc. dem. zformovala před hlasováním o Sváčkovi skupina jeho podporovatelů, která se snažila zajistit dostatečný počet hlasů.

V souvislosti s Ústavním soudem se spekuluje i o bývalém poslanci ČSSD a někdejším náměstkovi nejvyšší státní zástupkyně Zdeňku Koudelkovi. Ten včera na dotaz Práva uvedl, že nepovažuje za správné účastnit se právě spekulací. „Výběr ústavních soudců je právo prezidenta republiky a já nemám nic, co bych k němu řekl,“ řekl Koudelka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám