Hlavní obsah

Superodolná bakterie v ČR není, uklidňuje hlavní hygienik

– Praha
Právo, Václav Pergl

V Česku není žádný případ výskytu tzv. superodolné bakterie nazvané NDM-1, na níž v uplynulých dnech zemřel v Belgii muž pakistánského původu, který v Bruselu trvale bydlel. Na bakterii, která napadá dýchací a vylučovací systém, zatím nezabírají žádná antibiotika.

Foto: Profimedia.cz

Odolný enzym NDM-1 se může vyskytnout také u nebezpečných variací bakterie E.coli.

Článek

„Nemáme žádný výskyt této bakterie. Pravidelně monitorujeme odolnost bakterií vůči antibiotikům, a to u všech bakterií,“ řekl v pondělí Právu hlavní hygienik Michael Vít. Sledování bakterií se systematicky věnují odborníci Státního zdravotního ústavu v Praze a také lékařské fakulty v Plzni.

Vít upozornil, že lékaři by měli antibiotika nasazovat vždy uvážlivě a ne běžně. „Pak si tělo na ně zvykne a na bakterie už nezaberou. Chystáme novou antibiotickou politiku, kde jasně říkáme, že používání antibiotik musí být vždy pečlivě zdůvodněno. Jen v tom je možná zábrana zvyšující se antimikrobiální rezistence vůči lékům,“ uvedl Vít.

Pokud by přesto se tato superbakterie dostala na území ČR, nemocní by byli zřejmě hospitalizováni na infekčních odděleních fakultních nemocnic, hlavně v pražské nemocnici Bulovka, která se zabývá nejsložitějšími případy.

Vít Právu sdělil, že Národní referenční laboratoř ve Státním zdravotním ústavu je pravidelně v kontaktu se stejnými orgány okolních států Evropské unie a vyměňují si informace o bakteriálních nákazách a způsobech léčby.

„Evropské centrum pro kontrolu nemocí už také připravuje hodnocení rizika pro bakterie NDM-1, kterými se pak členské státy EU budou řídit. Opakuji ale, že v ČR zatím tato bakterie není,“ zdůraznil Vít.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám