Hlavní obsah

Suchý se vrátil z Kanady bez peněz, chce se stát novinářem

Právo, Josef Koukal

Po sedmi měsících a čtyřech dnech se v úterý odpoledne vrátil do Prahy nejznámější český Rom žádající o azyl v Kanadě, Jaroslav Suchý, veřejnosti známý jako ten, který pohladil Baracka Obamu. Bez koruny a zázemí, zato s hlavou plnou nových plánů.

Článek

"Chtěl bych pracovat v hotelu jako recepční, když už mám základy angličtiny. Do budoucna by mě ale bavila novinařina," plánuje 31letý muž.

Do Kanady se vydal letos v květnu zcela bez prostředků, pouze s taškou napěchovanou soudními spisy z vlastních sporů, které vede s českými úřady, a svazkem novin, v nichž se o něm psalo.

"Na letenku mi přispěli známí, jeden podnikatel z Prahy, jeden soudce a další," řekl v úterý těsně po návratu Právu Suchý. Po přistání v Torontu se nerozpakoval: "Jen jsem se zeptal lidí, kde najdu imigrační úřad. Tam jsem zašel a požádal o ochranu," zavzpomínal.

Od imigračních úředníků získal po sejmutí otisků prstů, vyfotografování a dvouhodinovém pohovoru už druhý den nárok na dvouměsíční ubytování v azylovém zařízení se stravou a řadou bezplatných nebo cenově zvýhodněných služeb.

Po dvou měsících si sice musel najít bydlení vlastní, za které vynaložil 400 celkem z 664 dolarů měsíčního vládního příspěvku, i tak ale s prostředky vyšel.

"Byl jsem hodně na internetu, chodil jsem do knihovny, fitness centra, na plavání a hlavně navštěvoval jazykovou školu, která je v Kanadě pro imigranty zadarmo," uvedl Suchý. Pokoušel se prý také sehnat práci.

"Na pracovní povolení jsem marně čekal tři měsíce. Říkali, že přednostně zaměstnají ty, co jsou tu déle,“ postěžoval si.

I v Kanadě upoutal média

Nejen v Česku, ale i v Kanadě Suchý zaujal tamní média. Pro televizi CBS se dokonce z pozice českého imigranta vyjadřoval k politice prezidenta Václava Klause, několikrát byl dotazován na situaci Romů v Česku.

Právě rozhovorem pro deník National Post si ale letos v létě nejspíš přivřel dveře k získání kanadského azylu. Přiznal totiž, že se v Česku nikdy nestal terčem rasového útoku, což zaujalo kromě čtenářů i imigrační úřadníky. "Azylové řízení jsem ukončil sám. Požádal jsem o letenku zpět, kterou jsem minulý týden dostal," uvedl.

V Praze přistál v úterý podobně jako před sedmi měsíci v Kanadě. Bez prostředků a s taškou soudních spisů. Přibyla jen krabice s dárky pro přátele.

Bydlení mu už předem zajistil známý v jedné pražské ubytovně. "Moje první cesta povede na zdravotní pojišťovnu a druhá na úřad práce," podotkl Suchý s tím, že pro začátek je připraven přijmout jakoukoli práci.

Věří také, že nakonec uspěje ve svém soudním sporu s ministerstvem školství o odškodnění za léta strávená ve zvláštní škole, který v prvním kole prohrál u Městského soudu v Praze. "Jsem připraven to hnát do Štrasburku," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám