Hlavní obsah

Sucho decimuje Česko: Jehličnany usychají, listnáče předčasně žloutnou a opadávají

Novinky, jas
Aktualizováno

Sucho se v uplynulém týdnu v České republice znovu prohloubilo a stavy podzemních vod pokračují v poklesu. Půdní sucho se dokonce rozšířilo již na tři čtvrtiny území, konstatoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) s tím, že dopady víkendových srážek byly pouze krátkodobé.

Sucho nemilosrdně útočí. V Polabí uschlo 111 tisíc borovic. Video: Novinky

 
Článek

„Půdní sucho se rozšířilo a aktuálně zasahuje tři čtvrtiny území České republiky. U podzemních vod i nadále více než dvě třetiny objektů vykazují stav mimořádného sucha,” uvedli meteorologové, podle nichž již vodoprávní úřady začínají přistupovat k regulaci čerpání vody.

V uplynulém týdnu od 22. do 28. července totiž napršelo v průměru pouze 36 procent obvyklých srážek (šest milimetrů). Více pršelo na Moravě (10 milimetrů), zatímco v Čechách spadly pouze čtyři milimetry.

Sucho tedy nadále trvá a ve volné přírodě tak hromadně usychají jehličnany, ať už jde o borovice lesní, smrky ztepilé, a místy i o modříny opadavé.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Labe v Ústí nad Labem

„Dále začínají předčasně žloutnout některé volně rostoucí dřeviny, např. břízy, lísky, kleny, třešně, habry. Lípy prosychají a jednotlivé listy opadávají,” popsali meteorologové dopady nedostatku vláhy ve volné přírodě.

Zemědělci patrně budou moci počítat s pokračujícím nedostatkem sena a dopady na sklizeň.

Lepší není ani situace na řekách, jejichž průtoky jsou setrvale podprůměrné. Silně podnormální jsou rovněž hladiny 70 procent mělkých vrtů a klesající tendenci má i vydatnost pramenů.

Reklama

Výběr článků

Načítám