Hlavní obsah

Subvarianty omikronu v Česku dominují

Podle dat Státního zdravotního ústavu (SZÚ) převažovaly minulý týden v PCR testech na covid ze 75 procent subvarianty mutace omikron BA.4, respektive BA.5.

Foto: Loren Elliott, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Data ze sekvenačních center v ČR ukazují, že nárůst lze pravděpodobně přičíst variantě BA.5, ale protože je zpoždění sekvenací zhruba 14 dní, k potvrzení dojde teprve v následujících týdnech,“ uvedla vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Průběh obou variant se podle dostupných údajů neliší od předchozích. Zároveň však odborníci upozorňují, že obě varianty podle všeho „unikají virus neutralizačním protilátkám navozeným předchozími onemocněními“.  To znamená, že imunita získaná po prodělání nemoci nemusí sloužit jako ochrana před infekcí.

Subvarianty omikronu odrážejí protilátky

Koronavirus

Jako ochranný prvek tak podle vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ Jana Kynčla zafunguje očkování, ať již dvěma dávkami, případně i posilující dávkou.

„Na proočkovanosti populace bude záviset vývoj situace v dalších měsících. Je prokázáno, že očkování dobře chrání před závažným průběhem nemoci a za důležité ho považuji především u osob jakkoli imunitně oslabených jinou chronickou nemocí, včetně seniorů,“ uvedl Kynčl.

V nemocnicích je momentálně s covidem 100 pacientů. Týdenní incidence na 100 000 obyvatel je na úrovni 35 případů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám