Hlavní obsah

Stydím se za svého premiéra, hlásají billboardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Zhruba třicet velkoplošných billboardů s nápisem Stydím se za svého premiéra se v neděli objevilo na různých místech Prahy. Organizátoři tak chtějí dát najevo nespokojenost s předsedou vlády Stanislavem Grossem. Vadí jim, jak vysvětloval majetkové poměry své rodiny. Akci pořádá podnikatel v reklamě Filip Humplík.

Foto: Anna Čelouchová
Článek

"V posledních týdnech dochází k tomu, že se každým dnem více a více stydíme za podivné osoby a situace, které se objevují ve spojení s naším předsedou vlády. Nevadí nám sociální demokracie jako taková, ani vláda, ani koalice, vadí nám to, jakým způsobem se premiér chová. Tedy Stanislav Gross osobně," uvedl.

Billboardy budou viset ode dneška po dobu jednoho měsíce u pražských hypermarketů a nákupních center nebo na dálničních přejezdech. Za tři tisíce korun organizátoři každému zajistí pronájem a vytištění billboardu s jeho fotografií a jménem společně s prohlášením Stydím se za svého premiéra.

"Není schopen (Gross) normálně vysvětlit z našeho pohledu velmi jednoduché věci. Navíc se k těmto věcem vyjadřuje způsobem, ze kterého je jasné, že mu nedochází závažnost situace, ve které se ocitl. Rozhodli jsme se, že nebudeme nikde cinkat klíči, ale že to dáme najevo sofistikovanějším způsobem," poznamenal Humplík.

Premiérovo chování podle něj poškozuje nejen vývoj demokracie v ČR, ale i obraz republiky v zahraničí. O akci je prý velký zájem; v tuto chvíli se rozjíždí druhé kolo a budou se tisknout další billboardy.

Grossova popularita padá

Důsledkem aféry kolem premiérova bytu a podezřelého podnikání jeho ženy je i propad Grossovy popularity. Podle agentury STEM může nyní počítat s podporou 18 procent lidí, což je o 29 procent méně než v lednu. Přitom po volbách v roce 2002 vévodil žebříčku popularity s podporou kolem 80 procent. [celá zpráva]

Před sídlem vlády se konají také pravidelné středeční demonstrace za premiérovo odstoupení. Účastní se jich zhruba 200 lidí. [celá zpráva] Grossovo odstoupení požadovala i petice. Rezignaci předsedy vlády rovněž žádá opozice a také koaliční partneři ČSSD lidovci.

Reklama

Související články

V Praze dva protesty proti Grossovi

Na pondělní demonstraci proti setrvání Stanislava Grosse ve funkci premiéra na Staroměstském náměstí se krátce po poledni, kdy měl protest začít, nesešlo...

Výběr článků

Načítám