Hlavní obsah

Stupeň ohrožení Česka je na nule, konstatoval Sobotka. Udržme Schengen, dodal Kalousek

Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce řekl, že kvůli migrační krizi je nutné nadále tlačit na Turecko, aby dodržovalo dohody, a posílit střežení řecko-turecké hranice. Na nové stupnici ohrožení, kterou obsahuje protiteroristický zákon, je nyní v Česko ohroženo stupněm nula, což podle Sobotky znamená žádné nebezpečí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bohuslav Sobotka a Miroslav Kalousek byli hosty diskuzního pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Článek

„Do února se má vyhodnotit dohoda s Turky. Nevyužívají kapacity tak, jak by mohli. Pouštějí čluny i přesto, že by je mohli zastavit, usnadňují překupníkům jejich prodej, přitom mají dobrou armádu, která by tomu mohla zabránit,“ konstatoval Sobotka.

„S partnery jednáme také o záložním plánu. Pomůžeme Makedonii a Bulharsku posílit hranice. Již tam pomáháme, ale chceme to dále zmapovat a dohodnout se, v čem jim můžeme pomoct. Plán by měla předložit V4,“ doplnil předseda vlády.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl rovněž hostem Otázek, uvedl, že EU a vlády promarnily již hodně času. Prioritou by podle něj měla být ochrana majetku a zdraví lidí a udržení schengenského prostoru.

Kde vzít peníze?

„Neudržení Schengenu by byla tragédie, byl by to tvrdý dopad pro ekonomiku. Jediné možné řešení, a vláda se o něj snaží, je dohoda s Tureckem, střežení společné hranice, zvýšit humanitární kapacity a boj s organizovaným zločinem. Nabídli jsme vládě naše diplomatické kapacity,“ prohlásil Kalousek.

Oba politici se však neshodli v tom, kde vzít na migrační krizi peníze. Zatímco Miroslav Kalousek navrhuje vzít peníze z rozpočtu EU a méně tak investovat do cyklostezek a podobných fondů, Sobotka by finance bral v rozpočtech jednotlivých států a EU.

„Pro ČR by nebylo bezpečné, kdybychom otevírali debatu o kohezních fondech, nyní zvyšujeme jejich čerpání. Když se z těchto fondů jednou vezmou peníze, budou se brát dál,“ vysvětlil premiér.

Stupeň nula

Diskuze se dotkla také nově připravovaného teroristického zákona, který by měl obsahovat také stupnici ohrožení ČR teroristickým útokem.

„Nyní bychom měli stupeň nula. Nejsou informace o žádném útoku, proto stav nula,“ odpověděl Sobotka na otázku, na jaké škále se teď Česko pohybuje. Podle něj je ta to stupnice určena především lidem a médiím, aby se lépe vyznali v tom, jaká jsou rizika.

V protiteroristických opatřeních pochválil vládu i Kalousek, který konstatoval, že je v tomto činná. „Štvou mě dvě věci. Ti, kteří začínají objíždět republiku, ať je to pan senátor Veleba či pan Lidinský, šíří paniku a říkají lidem, ozbrojte se. Daleko víc se bojím těchto bojůvek, než terorismu. Potom také rovnítko mezi migrací a teroristy. Nevpuštění migrantů neznamená, že tady nebude terorismus. Ve Francii útočili občané EU,“ upozornil předseda TOP 09.

Provozovatel mýtného

Na závěr pořadu se účastníci vrátili k tématu mýtného. Stát nestíhá vybrat nového správce mýta, až skončí na konci roku smlouva se společností Kapsch. Sněmovna by k tomu měla zasednout při mimořádné schůzi.

„Musíme zajistit výběr mýta po roce 2017 a pak také přesoutěžení. Zítra očekávám od ministra dopravy zprávu, jak probíhá příprava,“ uvedl Sobotka. Na otázku, zda mohou nastat také personální změny, když by výběr neprobíhal podle jeho představ, odvětil: „Cokoliv by se stalo vážného v rozporu s tím, co je rozhodnutím vlády, tak to může mít personální důsledky, ale nechci předjímat. Budeme o to diskutovat.“

Podle Kalouska je vysoutěžení nového dodavatele od příštího roku téměř nemožné. „Do 1. ledna 2017 se to stihnout nedá. Oba víme, že se to stihnout nedá. Ministr Ťok a Prachař neudělal za ty dva roky nic,“ shrnul Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám