Hlavní obsah

Studenti v Liberci zachránili život muži s promáčklou lebkou

Právo, Michael Polák

Tak vážně zraněného člověka patnáctiletá Vendula Kolenová z Jablonce nad Nisou nikdy předtím neviděla. Když se pár metrů od ní na prudkých schodech blízko liberecké Home Credit Arény zřítil po hlavě dolů člověk a zůstal bezvládně ležet, vylekala se. Spolu s třemi kamarády ze střední školy v libereckých Kateřinkách ale zareagovala předpisově. Všichni čtyři bez váhání vyběhli muži na pomoc.

Foto: Michael Polák, Právo

Mladí zachránci ze Střední školy v Liberci-Kateřinkách, zleva Jakub Hudák, Šimon Machač, Vendula Kolenová a Jonáš Rais

Článek

K události došlo už v polovině října. Nyní mladí zachránci - kromě Kolenové ještě Šimon Machač, Jonáš Rais a Jakub Hudák - dostali pochvalu ředitele školy a ocenila je i záchranná služba. „Muž byl opravdu v ohrožení života. Nebýt jejich zásahu, dnes by s velkou pravděpodobností nežil,“ řekl Michael Georgiev z liberecké záchranné služby.

Ještě než ke zraněnému studenti přiběhli, rozdělili si úlohy. Na Vendulu připadlo vytočit linku 155, kluci mezitím zjišťovali, zda muž reaguje. Otočili ho a zjistili, že nedýchá a že má promáčklou lebku. „Byl to hrozný pohled,“ děsí ještě teď Vendulu.

Dál studenti postupovali podle pokynů dispečerky záchranné služby. „Snesli jsme muže dolů ze schodů. A protože nedýchal, tak jsme začali s masáží srdce. A podařilo se nám ho rozdýchat,“ popsal šestnáctiletý Šimon Machač, který byl podle svých kamarádů během dramatické chvíle nejvíce iniciativní.

Jiní nepomohli

Pětapadesátiletý zraněný muž měl z několika důvodů velké štěstí, že se ze schodů zřítil zrovna ve chvíli, když byli na blízku mladí studenti ze školy v Kateřinkách. Tři z nich, všichni kluci, totiž studují obor záchranářství a bezpečnost obyvatel. Byť v té době jenom pár týdnů, protože jsou všichni v 1. ročníku. „Už od začátku ale máme v osnovách zdravovědu a první pomoc, ze kterých pak budeme skládat i praktickou maturitu,“ vysvětlil Jakub Hudák.

Kotě si v Ostravě žalostným mňoukáním přivolalo pomoc

Koktejl

Studenti navíc s poskytnutím pomoci vůbec neváhali. Přitom kolem zraněného prošli i další lidé, nikdo z nich se ale k jeho záchraně nepřipojil. „Ještě když jsme muže na schodech otáčeli, tak se tam zastavil jeden muž. Nic neřekl, jen se podíval a odešel,“ popsal Šimon Machač. On sám už přitom má jednu záchranářskou zkušenost za sebou. Na přehradě v Jablonci nad Nisou pomáhal vytáhnout topící se dítě z vody.

Pětapadesátiletý zraněný muž z Liberce je už mimo ohrožení života. „Podle posledních zpráv byl už dokonce propuštěn do domácí péče,“ doplnil Michael Georgiev.

Reklama

Výběr článků

Načítám