Hlavní obsah

Studenti chtějí úřední maturitu. Přes Babiše posílají Plagovi dopis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle osmnáctiletého studenta Jiřího Daniela Trávníčka z iniciativy NE:BRZO by měla být letošní maturita úřední. Kontaktoval premiéra Andreje Babiše (ANO) a dohodl se s ním, že studenti sepíší dopis ministru školství Robertu Plagovi (za ANO). Ten na rozdíl od Babiše trvá na tom, že se zkoušky konat budou, byť v lehčí formě.

Foto: archiv Daniela Trávníčka, Novinky

Daniel Trávníček

Článek

„Ve středu jsme měli hovor s panem premiérem, kde jsme si všechno vyjasnili. Naše stanovisko jako maturantů platí. Myslíme si, že by nejlepším řešením byla úřední maturita, aby se zamezilo nedostatkům současného návrhu,“ řekl Trávníček Novinkám.

Na současném plánu maturit, který prosazuje ministr školství, studentskému hnutí vadí například to, že některé školy oznámily termíny praktických maturit již na půlku dubna, a to bez ohledu na to, že studenti dosud nejsou ve škole a nevědí, kdy se vrátí.

„Mnoho studentů má také špatné technické zázemí, distanční vzdělávání ještě více prohloubilo rozdíly mezi jednotlivými školami a studenty,“ stěžuje si maturant.

Babiš dál prosazuje úřední maturity. Není prý třeba lpět na výkonu

Domácí

Babiš pro CNN Prima NEWS potvrdil, že je s Trávníčkem v kontaktu. „Párkrát už jsem se s ním a jeho kolegy spojil přes on-line call. Mimo jiné jsem jim slíbil, že budu bojovat za úřední maturity,“ uvedl.

Babiš chce projevit lidskost

Že bude dál prosazovat úřední maturitu, tedy udělení známky podle průměru za celé studium, potvrdil premiér o víkendu i na sociálních sítích. Podle něj by to aspoň části studentů pomohlo zmírnit dopady dlouhodobé výuky na dálku, která se negativně podepisuje na jejich psychice. Je podle něj nyní potřeba projevit lidskost a nelpět na výkonu.

Podle školského zákona však rozhoduje o konečné podobě maturit ministerstvo školství. Už dříve bylo navíc patrné, že se na tom Babiš se šéfem resortu Plagou neshodne. Ministr trvá na tom, že se musí zkoušky zjednodušit, nikoli zrušit.

Podle představených úprav nebudou muset studenti z češtiny a cizího jazyka skládat ani ústní zkoušky. Pro studenty, kteří pracují kvůli covidu-19 v nemocnicích či domovech seniorů, budou dobrovolné i státní didaktické testy. Všechny bude čekat školní maturita ze dvou nebo tří předmětů včetně případné praktické zkoušky podle oboru. Plaga verzi označil jako finální.

MŠMT rozeslalo školám informace k maturitám a přijímačkám. Měnit se to nebude, ujišťuje Plaga

Věda a školy

Trávníček zastupuje studenty sdružené v hnutí Spravedlivá maturita i ty podepsané pod peticí proti letošním maturitám NE:BRZO. Celkem za ním stojí podle jeho slov více než 50 tisíc studentů.

„Mrzí nás, že si s námi (ministr Plaga) alespoň jednou nesedl a nevyslechl nás. Třeba by s námi nesouhlasil, ale byl by to vstřícný krok,“ řekl.

Současně poukazoval i na to, že jde o běžnou praxi i v zahraničí. Slovenský ministr školství Branislav Gröhling se s maturanty rovněž setkal.

Není to politika 

Naopak pokud jde o Babiše, spolupráce podle Trávníčka funguje. „Je vůči nám poměrně vstřícný. Zatím mám dobré zkušenosti. Odpovídá mi na smsky i e-maily,“ pochvaluje si.

Zdůraznil však, že si nepřeje, aby se jeho aktivita politizovala. „Jednal bych s jakýmkoliv jiným premiérem či ministrem,“ uvedl a připustil, že sám má blíže spíše k opoziční ODS.

Dopis pro Plagu 

Podle Trávníčka je nyní důležité, aby Plaga vzkaz studentů obdržel. S Babišem se proto dohodli na tom, že studenti napíší dopis, v němž shrnou všechny argumenty a požadavky. Ten pak má Babiš během pondělí doručit ministrovi.

Trávníček odmítá protiargument, že by absolvent s úřední maturitou byl při pracovním konkurzu v budoucnu znevýhodněn ve srovnání s uchazečem, který maturoval "klasicky".

„Oslovili jsme téměř 200 firem napříč celým spektrem sektorů práce a ti nám jasně sdělili, že by žádný takový rozdíl nedělali,“ řekl. Prý se mu potvrdilo, že jsou klíčové vlastnosti a schopnosti daného uchazeče.

Nahlaste, kolik chcete testů, vyzvalo MŠMT ředitele. K očkování se přihlásilo 70 procent učitelů

Věda a školy

Připustil však, že počítá i s variantou, že se Plagu nakonec přemluvit nepovede. „Samozřejmě se připravujeme a apeluji i na ostatní, aby tak činili, a nespoléhali na úřední maturitu. Myslím, že to ani nikdo nedělá,“ uvedl.

V důsledku to podle něj ale zapříčiní, že čeští maturanti budou znevýhodněni oproti těm ze Slovenska, kteří letos mají maturitu úředně a často se hlásí na vysoké školy v Česku. „Mohou se soustředit pouze na přijímací zkoušky a školní rok jim končí již 14. května,“ upozornil Trávníček.

Reklama

Výběr článků

Načítám