Hlavní obsah

Stropnický: Zelení do současné vlády nepatří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hostem středečního chatu Novinek byl místopředseda Republikové rady Strany zelených Matěj Stropnický, který je považován za ostrého kritika dosavadního směřování strany pod vedením Martina Bursíka. Ten podle něj ve vládní koalici neprosazuje důsledně zelenou politiku. Dle jeho názoru zelení do současné vládní koalice nepatří.

Článek

Na dotaz, zda-li je pro odstoupení z této vlády uvedl: "Pokud by byla porušena koaliční smlouva, je nutno takové jednání vyvolat, ovšem nevím, jestli je pro to nyní vhodná situace. Od začátku mám za to, že zelení do této vlády nepatří."

Mezi problematické členy současného kabinetu zařadil ministra průmyslu a obchodu Martina Římana (ODS), ministra vnitra Ivana Langera (ODS), ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) a ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL).

Chce spolupracovat s ČSSD

A Stropnický je pro to, aby jeho strana spolupracovala s ČSSD. Mají prý společná témata: životní prostředí, lidská práva a sociální politika. "Minimálně druhé dvě oblasti se mnohem lépe prosazují s ČSSD než proti vůli ODS," uvedl důvody této alternativní zeleně-levicové politické varianty.

V kauze odvolání ministryně školství Dany Kuchtové se přiklání na stranu ministryně. ODS podle něj má vyvinutý smysl pro to, dělat z nepohodlných lidí čerty. "To kdysi provedli s Jakubem Patočkou, nyní třeba s Mirkem Soukupem (náměstek ministryně Kuchtové). Normalizační generace neodpouští ideály, protože se jich sama musela vzdát velmi bolestivě," poznamenal.

Radar je proti obranné politice EU

Stropnický také vystupuje proti americkému radaru v ČR. "Tento projekt, americký projekt, je ovšem neočekávanou novou překážkou pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku EU, posiluje naši atlantickou vazbu a tím oslabuje naši unijní. To považují zelení za kontraproduktivní, je to logický důsledek eurofobní politiky ODS," poznamenal.

Čtyřiadvacetiletý syn herce a diplomata Martina Stropnického a scénáristky Lucie Stropnické působí zároveň jako zastupitel městské části Praha 3 a současně studuje žurnalistiku a mezinárodní vztahy. V minulosti s rodiči žil v Lisabonu a Římě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám