Hlavní obsah

Stropnický chce nového šéfa Vojenské policie jmenovat během pár týdnů

Aktualizováno

Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) potvrdil, že ze středečního jednání sněmovního výboru pro obranu stáhl návrh na jmenování Pavla Kříže šéfem Vojenské policie (VP). Za jeho jmenováním nicméně stojí a očekává, že k němu dojde během pár týdnů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidát na nového šéfa Vojenské policie Pavel Kříž

Článek

Ministr připustil, že se kvůli Křížově jmenování strhla „mediální bouřka středních rozměrů“. [celá zpráva]

Náčelník generálního štábu Petr Pavel podle ministra Křížovo jmenování „nešťastně zpochybnil“, což Stropnický nechtěl šířeji komentovat. O Křížovi hodlá jednat i s Josefem Bečvářem, který nahradí Pavla, jenž míří do struktur NATO.

Generál Pavel nicméně v reakci zopakoval svůj názor, že do čela VP by měl být jmenován některý z plukovníků, kteří v ní slouží, uvedl s poukazem na kariérní řád. Pozici náčelníka vojenské policie má zastávat dvouhvězdičkový generál, přičemž podplukovník Kříž by musel být povýšen o tři hodnosti, což Pavel označil za "naprosto nestandardní".

Návrh na jmenování šéfa VP musí branný výbor projednat. Bez tohoto kroku není možné, aby se šéf ujal úřadu. Další jednání výboru by se podle Stropnického mělo uskutečnit v únoru. Ke Křížově jmenování by mohlo dojít v řádu týdnů.

Ministr odmítl argument, že by Kříž neměl zkušenosti s velením, a vyzdvihl jeho právní erudici. Odmítl rovněž dosavadní praxi, kdy kandidáty na šéfa VP navrhoval ministrovi generální štáb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám