Hlavní obsah

Střety policistů a pravicových radikálů se budou opakovat, varuje BIS

– PRAHA
Právo, Radim Vaculík

Bezpečnostní a informační služba (BIS) ve čtvrtek varovala před dalšími násilnými střety pravicových extrémistů s policisty. Podle ní hrozí, že se budou opakovat konflikty podobné tomu z Litvínova, kde při pondělní bitce mezi policií a radikály bylo zraněno 16 lidí.

Foto: František Kšajt, Právo

Střet policistů s radikály v Litvínově

Článek

„Je velmi pravděpodobné, že akce a incidenty typu Litvínov se budou opakovat a budou následovat další srážky a střety extrémní pravice s policií,“ sdělil Právu mluvčí BIS Jan Šubert.

Zástupci Dělnické strany přitom už ve středu oznámili, že chystají další akce v Litvínově i v jiných městech. Datum jejich konání ale nesdělili. Podle hrubých odhadů BIS se k nejtvrdší extrémní pravici v ČR hlásí nyní 3000 až 5000 lidí.

Na jednom místě jsou prý ale schopni shromáždit maximálně tisíc lidí. „Demokracii však nejsou schopni ohrozit. K tomu nemají ani sílu, ani prostředky. Bez ohledu na to je nelze podceňovat, zavírat před nimi oči a přecházet to mávnutím ruky,“ podotkl Šubert.

Pravicoví radikálové se podle mínění BIS budou v blízké budoucnosti stále hlasitěji a viditelněji vydávat za „jediné spasitele“ schopné zbavit společnost toho či onoho problému.

Místo Hitlera Romové a bezdomovci

Ultranacionalisté se totiž podle informací BIS začínají sjednocovat a nalézat společnou řeč k tématu „sociálně nepřizpůsobiví občané“. Jde prý především o romskou problematiku, ale podle zprávy tajné služby také o přistěhovalce a bezdomovce.

Bitka v Litvínově: Policie versus Radikálové. Zdroj: Stream.cz

Pravicoví extrémisté už údajně opouštějí svá dlouhodobě oblíbená témata jako jsou homosexuálové, Židé, Třetí říše nebo Adolf Hitler a zaměřují se více na problémy, které se týkají právě společensky problémových skupin. „Chtějí tím získávat body a profitovat z toho,“ uvádí se v prohlášení BIS.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám