Hlavní obsah

Střet ve vládě: Bursík se přetahuje s Čunkem o miliardy

– PRAHA
Právo, Oldřich Danda

Ve vládě se schyluje ke střetu mezi šéfy dvou menších koaličních stran. Jiří Čunek (KDU-ČSL) a Martin Bursík (SZ) se chystají přetahovat o miliardy korun za přebytečné emisní povolenky.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek a vicepremiéři Jiří Čunek (vlevo) a Martin Bursík (vpravo)

Článek

Bursíkovo ministerstvo životního prostředí by mělo do konce roku prodat v aukcích povolenky, které má Česko k dispozici v rámci Kjótského protokolu. Jejich cena může dosáhnout až 20 miliard korun.

Výtěžek by měl dostat Státní fond životního prostředí na podporu zateplování domů, výměny oken, na výstavbu nízkoenergetických domů či pořízení tepelných čerpadel.

Na peníze má ale zálusk i ministr pro místní rozvoj Čunek. V jeho úřadu funguje Státní fond rozvoje bydlení, který provozuje program Panel. Příští rok státní rozpočet počítá pro zateplování fasád panelových domů s 3,5 miliardami korun. Na ministerstvu pro místní rozvoj podle informací Práva vzniká plán rozšířit dotace z panelových i na rodinné domy. Podmínkou ale je získat více peněz.

Bursík: Čunek to chytil za špatný konec

„Zateplení budov je ve prospěch ekologie a my to máme ve správě a zvládáme to, když bude kolega Bursík přemýšlet tímto směrem, tak by nám měl ty finanční prostředky předat už jenom proto, aby se nebudoval další úřad, který administruje tyto věci,“ řekl Právu Čunek. Dodal, že jednání s Bursíkem by měly proběhnout v nejbližší době.

Bursík o dělení výnosů za povolenky nechce ani slyšet. „Pan vicepremiér to uchopil za špatný konec. My nemáme důvod ministerstvu pro místní rozvoj cokoli dávat gratis,“ reagoval Bursík. Dodal, že naopak by měl Čunek ministerstvu životního prostředí předat část kompetencí z programu Panel, které se týkají evropských dotací.

Podle Bursíka totiž ministerstvo pro místní rozvoj nechce zpřísnit požadavky pro zájemce o dotace a tím přichází o možnost čerpat z evropských fondů. „My bychom si to vzali pod křídlo. Ministerstvo pro místní rozvoj se totiž pustilo do oblasti, na kterou nemá ani kapacity, ani kompetence,“ reagoval na dotaz Práva Bursík.

Reklama

Výběr článků

Načítám