Hlavní obsah

Střelba má větší význam než házení rajčat nebo vajíček, hájí se střelec z Chrastavy

Novinky, mif

Pavel Vondrouš (26), který v pátek v Chrastavě na Liberecku střílel plastovou pistolí na Václava Klause, byl policií propuštěn v sobotu večer z cely předběžného zadržení. Nedlouho poté zveřejnil na sociální síti Facebook důvody, které ho vedly k útoku. Prý nejednal na ničí objednávku, ale chtěl, aby ho brali politici vážně.

Foto: Reuters

Pavel Vondrouš (v popředí)

Článek

„To co jsem provedl, jsem neudělal na nějakou objednávku, ani pro vlastní zviditelnění. Chtěl jsem pouze poukázat na zhoršující se kvalitu života obyčejných lidí a velký problém s mafiánskými praktikami v České republice, které decimují národ,“ uvedl Vondrouš.

Foto: Facebook

Pavel Vondrouš na Facebooku

„Nechtěl jsem házet s nějakými vajíčky, neboť vůči tomu jsou politici hluší a slepí. Použil jsem maketu zbraně, ne proto, že bych chtěl někoho zabít či zranit, ale proto že tento čin bude mít větší váhu než rajčata a vajíčka. Chtěl jsem, aby se politici zamysleli nad svým chováním vůči lidu, ale vidím, že se spíše zamýšlejí nad lepší ohranou,“ dodal.

Vondrouš se tak evidentně srovnával s výtržníky, kteří v roce 2009 házeli vejce a rajčata na někdejšího šéfa ČSSD Jiřího Paroubka. [celá zpráva]

Šestadvacetiletému muži nyní hrozí za výtržnictví až dva roky vězení. [celá zpráva]

Muž střílel na prezidenta Klause z plastové pistoleVideo: Prima FTV

Incident se stal v pátek krátce před 15:00, když prezident po otevření mostu procházel obklopen davem lidí. Vondrouš vytáhl plastovou pistoli ve chvíli, kdy okolo něj Klaus procházel, a několikrát zmáčknul spoušť.

Muž pak z místa odešel, aniž ochranka zasáhla. Novinářům řekl, že politici neposlouchají, jsou "slepí a hluší k nářkům lidu" a tohle byla podle něj jediná možnost, jak dát najevo nespokojenost.

Klaus v Chrastavě otevíral secesní most, který byl znovu vybudován po ničivých záplavách v roce 2010.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Prezident Klaus otevřel secesní most v Chrastavě. Vlevo je starosta Chrastavy Michael Canov.

Incident řeší také inspekce

Celou událost nyní šetří také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), zda nedošlo k porušení povinností strážní služby. [celá zpráva]

„Incident při zajištění bezpečnosti pana prezidenta v Chrastavě budu odpovědně hodnotit na základě oficiálních závěrů odborného týmu náměstka policejního prezidenta, který intenzivně prověřuje celou událost. Přesto od začátku vnímám skutečnosti související s postupem ochranné služby za profesní selhání. Bezodkladně musí být přijata opatření, aby k takovému selhání už nedošlo,“ prohlásil v sobotu policejní prezident Martin Červíček.

Kvůli útoku na prezidenta již odstoupil z funkce šéf útvaru pro ochranu prezidenta Jiří Sklenka. Ten podle vlastních slov cítí osobní odpovědnost za své podřízené, kteří selhali při pátečním incidentu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám