Hlavní obsah

Středočeské nemocnice dostávají pokuty od VZP jako na běžícím páse

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všech pět nemocnic patřících Středočeskému kraji dostalo pokutu od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) za nevybírání regulačních poplatků. Mluvčí VZP Jiří Rod deníku Právo potvrdil, že všechny nemocnice dostaly pokutu po 50 tisíc korunách. Nemocnice ovšem pokutu platit nehodlají a stejně jako proti předchozím pokutám od pojišťovny ministerstva vnitra, kterou dostaly zhruba před měsícem, se budou odvolávat.

Foto: Třeštík Jan, ČTK

David Rath

Článek

„Bohužel se dopady politiky přenášejí na nás. Kraj vede politický boj o poplatky a pokutu dostává nemocnice. My tady přitom bojujeme s každou korunou,“ namítal proti pokutám ředitel příbramské nemocnice Stanislav Holobrada.

Žaloby a osočení

Podle náměstka hejtmana Středočeského kraje pro zdravotnictví Zdeňka Seidla bude kraj dál poskytovat lidem dar na poplatky za ošetření. „Nemocnice se odvolají, my zákon podle našeho výkladu neporušujeme,“ řekl Právu Seidl. Pokud by s odvoláním neuspěly nemocnice u pojišťoven, obrátí se na soud.

V pondělí večer na krajském zastupitelstvu zastupitel a mladoboleslavský primátor (ODS) oznámil, že se chystá podat trestní oznámení na hejtmana Davida Ratha (ČSSD) a radu kraje.

Kraj nemá žádný doklad o tom, že dary, nyní už v celkové výši přes 25 miliónů, pacientům vydal. Nějaký seznam pacientů vydaný lékařem nebo lékárnou není výdajový doklad.
Raduan Nwelati, primátor Mladé Boleslavi (ODS)

„Kraj nemá žádný doklad o tom, že dary, nyní už v celkové výši přes 25 miliónů, pacientům vydal. Nějaký seznam pacientů vydaný lékařem nebo lékárnou není výdajový doklad. Navíc podle zákona musí být každý dar kraje schválen adresně, a ne paušálně pro každého, kdo přijde do nemocnice,“ uvedl Raduan Nwelati, bývalý ředitel mladoboleslavské nemocnice.

Rath to odmítá. „Pro nás tento seznam dokladem je,“ sdělil stroze a hned reagoval dalším výpadem na Nwelatiho. „My také podáváme trestní oznámení, a to kvůli předraženému projektu na dostavbu mladoboleslavské nemocnice. Rozhodli jsme o něm už včera, takže to neberte jako mstu,“ řekl hejtman Rath.

„Žaloba se týká projektu, který byl podle nás asi o 3,5 miliónu předražený a měl vady, což celou stavbu zdrželo,“ uvedla mluvčí kraje Berill Mascheková.

Reklama

Související články

Poslanci schválili úplné zrušení poplatků

Sněmovna v pátek zrušila regulační poplatky ve zdravotnictví. Návrh nyní poputuje do Senátu. Ten jej s největší pravděpodobností vrátí Sněmovně zpět. Současně...

Výběr článků

Načítám