Hlavní obsah

Středočeská TOP 09 se sjednotila a ukončila jednání o koalici s ANO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Krajský výbor středočeské TOP 09 ve čtvrtek večer schválil postup lídra Petra Tisa, který ukončil jednání o koalici v kraji. Středočeská organizace je jednotná, řekla novinářům po zasedání výboru předsedkyně středočeské TOP 09 Helena Langšádlová.

Foto: Petr Horník, Právo

Středočeský krajský lídr TOP 09 Petr Tiso

Článek

Vznikající koalici ANO, STAN, ODS a TOP 09 ve středních Čechách nepodporuje celý zastupitelský klub TOP 09, ale jen jeho část. Ze čtvrtečního jednání lídrů stran ve Sněmovně odešli krátce po jeho zahájení Tiso a dvojka na kandidátce Jan Jakob, za TOP 09 vyjednával pouze místopředseda středočeské TOP 09 Daniel Marek. Podle Jakoba a Tisa k tomu neměl mandát.

„Usnesení, že schvalujeme postup Petra Tisa při vyjednávání, bylo drtivou většinou přijato,“ řekl Právu Jakob, dvojka kandidátky TOP 09 a starosta Roztok.

Marek se večerního stranického jednání nezúčastnil. "Budeme ho kontaktovat a sdělíme mu naše usnesení a věříme, že bude respektovat názor krajské organizace," uvedla Langšádlová.

Marek tvrdil, že má na své straně dva další krajské zastupitele TOP 09. Kromě Tisa a Jakoba jsou v klubu TOP 09 ještě Michaela Vojtová a Milan Schweigstill. "Pan kolega Schweigstill přišel na jednání, my jsme s ním dlouho diskutovali a bude zvažovat, jak se rozhodne," uvedla Langšádlová. Vojtová se jednání výboru stejně jako Marek nezúčastnila.

O vylučování se zatím nemluvilo

„Teď je na nich, jak usnesení vyhodnotí, my jí dveře nezavíráme,“ poznamenal. Dodal, že pokud Marek nebo někdo jiný bude dál jednat s ANO o koalici, tak už ne jménem TOP 09. O tom, že by je v případě, že nevezmou vůli organizace na vědomí, byli vyloučeni, se podle něj nemluvilo.

Diskuse podle Jakoba byla diskuse poměrně klidná. Účastnil se jí i šéf topky Miroslav Kalousek. „Samozřejmě se řešilo, že je to nešťastné, ale vše proběhlo v klidu,“ dodal.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb ve Středočeském kraji

Případná koalice ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 by měla v pětašedesátičlenném zastupitelstvu 44 křesel. ANO má 16 mandátů a STAN o jeden méně. ČSSD získala 11 křesel, ODS deset, komunisté osm a TOP 09 pět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám