Hlavní obsah

Střední Čechy a Prahu zasáhly silné bouřky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Odpoledne zasáhly střední Čechy silné bouřky, které přišly od západu. V noci a nad ránem mohou opět řádit na Moravě. Jejich příchod meteorologové očekávali.

Článek

"Očekávané úhrny v přívalových srážkách se mohou pohybovat až kolem 50 milimetrů na metr čtvereční," uvedli v pátek meteorologové.

Nad hlavní město a střední Čechy průtrže mračen dorazily kolem čtvrté hodiny odpoledne. Místy je doprovázelo krupobití. V Praze 9 před vjezdem do Horních Počernic od Poděbrad spadl na vozovku strom a zkomplikoval dopravu. Voda také na chvíli zatopila křižovatku U Bulhara a přerušila tramvajovou dopravu.

Voda zalila i tramvajovou trať na Vltavské. Voda také pronikla do stanice metra, kde se utvořily kaluže. Na Pohořelci kvůli dlažební kostce, kterou na trať vynesla voda, vykolejila tramvaj. Nikdo nebyl zraněn.

Například na Plzeňsku nebo Ústecku nebyly bouřky nijak zvlášť silné. Většinou netrvaly více než několik minut. Bouřky, které se přehnaly Karlovarským krajem, velké škody nenapáchaly. Hasiči zasahovali pouze jednou. Právu to potvrdil sloužící operační důstojník krajského hasičského záchranného sboru Jan Šesták: "Zatím naštěstí nic vážného. Jeden padlý strom u Andělské Hory. Čekáme na druhou vlnu bouřek, která se formuje za hranicemi. Tak uvidíme, co nám přinesou noční hodiny," poznamenal operační důstojník v 20:55 hod.

"Čeká nás bouřkové pásmo, které se rozprostírá podél hranic od Šumavy až po Cheb. V těchto chvílích vstupuje do ČR. Nejsilnější projevy budou v návětrných pásmech Krušných Hor a Slavkovského lesa. Očekáváme, že na exponovaných místech může spadnout až 25 mm srážek na metr čtvereční. Do půlnoci by měly bouřky odeznít," dodal meteorolog pozorovatel Rudolf Kovařík z Krušných Hor ze stanice Šindelová.

Blesk zabíjel v Bělé

Po bouřce byl poblíž zámku v Bělé pod Bezdězem na Mladoboleslavsku nalezen mrtvý muž. Pravděpodobně jej usmrtil blesk. "Muž byl nalezen krátce po bouřce poblíž stromu zasaženého bleskem, přesnou příčinu úmrtí v těchto chvílích policie vyšetřuje," řekl bez bližších podrobností mluvčí.

Bouřky doprovází silný vítr

Bouřlivé počasí doprovází silný vítr. Při silných deštích se navíc mohou krátce rozvodnit potoky a voda může zaplavit některé garáže či sklepy.

Bouřky už ve čtvrtek postihly části Moravy. Nejhorší byla situace na Kroměřížsku a Vyškovsku. Déšť tam zanesl půdu z polí na silnice. Hasiči museli místy odstraňovat až několikacentimetrovou vrstvu. [celá zpráva] Voda se dostala i do některých domů, mnohdy až do výše několika desítek centimetrů.

Bouřkám předcházelo extrémní teplo. Rtuť v teploměrech by se mnoha vyšplhat až na 35 stupňů, což je na polovinu června nezvykle mnoho. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám