Hlavní obsah

Středeční ráno bylo chladné, někde naměřili jen pět stupňů

Středeční ráno bylo na řadě míst rekordně chladné. Teplotní minima pro 10. červenec byla překonána či vyrovnána na 20 ze 151 dlouhodobě měřících stanic. Vyplývá to z údajů na informačním webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vůbec nejnižší teplotu, minus 5,1 stupně Celsia, naměřili na Rokytské slati na Šumavě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Průměr ranních teplot na stanicích s nadmořskou výškou do 600 metrů nad mořem byl 8,9 stupně Celsia. Nejtepleji bylo v pražském Klementinu, a to 14,4 stupně.

Nové teplotní minimum pro 10. červenec padlo nebo bylo vyrovnáno na dvou desítkách měřicích stanic s délkou záznamů alespoň 30 let. Patřila k nim i stanice v Klatovech, která měří teplotu už 104 let. Dnes tam naměřili 5,3 stupně Celsia, o 0,7 stupně méně než v dosud rekordním roce 1969.

Tabulku rekordně nízkých teplot pro 10. červenec přepsalo ráno také v Návsí na Frýdecko-Místecku, kde teplota klesla na 6,4 stupně. Nový rekord má také Liberec (5,1 stupně).

V pondělí i v neděli byl průměr teplot ještě nižší, ve středu ale bylo více stanic s nízkými hodnotami. "Proto bylo překonáno (nebo vyrovnáno) i více rekordů minimálních teplot," vysvětlil meteorolog Martin Tomáš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám