Hlavní obsah

Strážníci uklízeli po narkomanech, za pár minut našli stovky stříkaček

Novinky, mak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Až několik tisíc použitých jehel a stříkaček po narkomanech seberou každoročně pražští městští policisté. V úterý se na to zaměřila rozsáhlá kontrolní akce. Od rána strážníci likvidovali odpad po narkomanech v parcích, okolí stanic pražského metra, ale i na dětských hřištích. Preventivní akce stejného rázu proběhla také v Brně.

Policisté uklízejí odpad po narkomanechVideo: Novinky

 
Článek

Jen v Praze se do preventivní akce na pět desítek strážníků. Paralelně probíhaly stejné kontroly i v Brně. Zatímco tam policisté používají na vyhledávání detektor kovu, v Praze je každá hlídka vybavena potřebným náčiním v podobě rukavic, speciální pinzety a malým kontejnerem na uložení sesbíraných jehel a jiného nebezpečného materiálu, který se následně sváží na infekční oddělení Fakultní nemocnice Na Bulovce.

V Čelakovského sadech poblíž Muzea byly poházeny kromě injekčních stříkaček také umělohmotné ampulky. „V ampulkách je voda, která se používá k ředění pervitinu. Jako prášek se do žíly aplikovat nelze, narkomani to naředí, na lžičce nahřejí, natáhnou do stříkačky a aplikují do žíly,“ vysvětlil strážník Radek Urbanec, který během pouhých dvaceti minut zaplnil kyblíček stříkačkami po okraj.

„Strážníci jsou na tuto manipulaci vyškolení. Kontroly probíhají na místech, kde v minulosti zaznamenali výskyt tohoto nebezpečného materiálu. Jsou to většinou vestibuly metra a přilehlé parčíky,“ uvedl mluvčí pražské městské policie Jan Čihák. Výskyt na dětských hřištích oproti minulosti podle jeho slov klesl.

Strážníci pražské městské policie zkontrolovali během úterý celkem 363 míst a nalezli 184 stříkaček a jehel. Takto rozsáhlé akce provádějí zpravidla dvakrát do roka, na čistotu dětských hřišť a sběr odpadu po narkomanech dohlížejí průběžně při běžných pochůzkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám