Hlavní obsah

Strany dostanou za hlasy něco přes 40 miliónů, stát díky nízké účasti ušetří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za hlasy voličů v eurovolbách zaplatí stát stranám 42,5 miliónu korun. Hnutí ANO, které ve volbách zvítězilo, dostane za 244 501 hlasů 7,3 miliónu korun. Sedmimiliónovou hranici překročila ještě TOP 09.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledky voleb do evropského parlamentu v hlasech.

Článek

Státní příspěvek ve výši 30 korun za hlas dostanou všechny strany a hnutí, které získaly nejméně jedno procento hlasů. Celkem jich je 11. Do stranické pokladny ČSSD, která skončila třetí, přiteče 6,4 miliónu korun. Téměř pět miliónů si těmito volbami vydělala KSČM, asi 4,5 miliónu pak KDU-ČSL. Přibližně 3,5 miliónu korun za voličské hlasy získala ODS.

Dvoumiliónovou hranici překonala Strana svobodných občanů, jejíž zástupce se do Evropského parlamentu dostal, i Česká pirátská strana, která se ziskem 4,78 procenta hlasů skončila těsně pod pětiprocentní hranicí, která je podmínkou pro vstup do Evropského parlamentu.

Strana zelených dostane vyplaceno asi 1,7 miliónu, parlamentní Úsvit přímé demokracie o přibližně 300 000 korun méně. Jako poslední na příspěvek dosáhla Strana zdravého rozumu – NECHCEME EURO, která si vydělala téměř 742 tisíc korun. Stát měl na příspěvek za hlasy voličů vyčleněných sto miliónů korun. Z této částky vzhledem k rekordně nízké volební účasti, která činila 18,2 procenta voličů, nevyčerpá ani polovinu.

Zisk stran (v miliónech Kč)
ANO7,3
TOP 097,25
ČSSD6,4
KSČM4,9
KDU-ČSL4,5
ODS3,5
Svobodní2,4
Piráti2,2
Zelení1,7
Úsvit1,4
Strana zdravého rozumu0,742

Do předvolební kampaně nejvíce investovala ČSSD, která za ni utratila 25 miliónů korun. Při zisku čtyř mandátů ji tak jeden europoslanec stál více než šest miliónů. Vítězné hnutí ANO, které rovněž získalo čtyři křesla, utratilo za kampaň 18,5 miliónu korun. TOP 09 dosáhla zisku téhož počtu mandátů kampaní za deset miliónů korun.

Z aktuálních parlamentních stran měla nejnižší náklady na europoslance v poměru k výdajům za kampaň KDU-ČSL, která za pět miliónů získala tři mandáty. „Cena” jednoho lidoveckého europoslance je tak na 1,7 miliónu korun. Komunisté, kteří budou mít v EP rovněž tři zástupce, na kampaň vynaložili osm miliónů korun. ODS utratila deset miliónů, přičemž získala dvě křesla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám