Hlavní obsah

Strany budoucí koalice se dohodly na obsazení vedení Sněmovny

Novinky, jas
Aktualizováno

ČSSD, ANO a KDU-ČSL se dohodly na vzájemné podpoře kandidátů do vedení Sněmovny. ČSSD by měla mít post předsedy, obě menší strany po jednom místopředsedovi. Sněmovna by měla mít celkem čtyři místopředsedy. Strany se dohodly i na podpoře zákonných opatření schválených Senátem, oznámil ve čtvrtek předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsedové stran, zleva Andrej Babiš (ANO), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL)

Článek

Sobotka konstatoval, že strany se dohodly na podpoře Jana Hamáčka coby šéfa komory a rovněž na podpoře kandidátů ANO a lidovců na místopředsednické posty. ANO nominovalo Jaroslavu Jermanovou, za lidovce zatím platí nominace předsedy Bělobrádka.

Všechny strany jsou připraveny podpořit i čtveřici zákonných opatření, které Senátu předložila vláda v demisi premiéra Jiřího Rusnoka. Sobotka nicméně připomněl, že vůči občanskému zákoníku mají všechny strany výhrady.

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že se zástupci jeho hnutí budou v týdnu ještě setkávat s představiteli ČSSD, aby se více přiblížila rozdílná stanoviska a obě strany „dosáhly podstatně větší shody”. Rozdíly panují zejména v otázce daní.

„Ve dvou jsou jednání složitá, ve třech ještě složitější,” glosoval Babiš.

Na příštím společném setkání by již strany mohly začít řešit podobu koaliční smlouvy. Koaliční dohoda bude mít procedurální a programovou část. Druhá z nich bude základem vládního programu.

Reklama

Výběr článků

Načítám