Hlavní obsah

Strany budou mít limity na volební kampaně, Zeman podepsal novelu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman podepsal pět zákonů. Jde o novelu volebních zákonů, která stanovuje limit výdajů na kampaně, novelu zákona o drahách či změny norem, k nimž dochází v souvislosti s prokazováním původu majetku. Informoval o tom v pondělí mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Politické strany a hnutí budou mít od příštího roku zavedeny limity na volební výdaje. Například za kampaň pro volby do Sněmovny budou moci utratit maximálně 90 miliónů korun. V případě krajských voleb je limit stanoven na sedm miliónů korun na kraj.

Kandidáti na senátora by nesměli dát za kampaň více než 2,5 miliónu korun. Padesátimiliónový strop pro evropské volby by nadále měli dodržovat i kandidáti na prezidenta. Zavedení limitů se nebude týkat komunálních voleb ani voleb do zastupitelstva hlavního města Prahy, byť plní roli krajského zastupitelstva.

Finanční správa dostane díky novele o prokazování původu majetku, pravomoc prověřovat výši majetku poplatníků v souvislosti s daňovým přiznáním. Při podezření, že rozdíl mezi nárůstem jmění poplatníka a jeho vykázanými příjmy by byl vyšší než pět miliónů korun, správa by ho mohla vyzvat k prokázání původu majetku a případně jej zdanit.

Zeman podepsal též novelu týkající se povolování biocidních přípravků k hubení škůdců. Za povolení budou výrobci platit 30 000 korun.

Prezident připojil podpis i pod novelu drážního zákona, která především reaguje na zákon o zřízení nového Úřadu pro přístup k dopravní infrastruktuře. Novela také řeší přidělování kapacity na dráze a stanoví také, že stavba dráhy celostátní, regionální, tramvajové, trolejbusové nebo metra je veřejně prospěšnou. Má pomoci hlavně městům při výstavbě nových linek hromadné dopravy.

Poslední podepsaný zákon upravuje podmínky výměny poškozených bankovek za nové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám