Hlavní obsah

Strana zelených trvá na Čunkově odchodu z vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Strana zelených trvá na odchodu vicepremiéra a předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka z vlády. Plyne to ze závěru sobotního neveřejného zasedání Republikové rady. Pokud Čunek neodejde z vlády sám, nebo ho neodvolá KDU-ČSL, měl by tak podle předsedy zelených Martina Bursíka učinit premiér Mirek Topolánek (ODS).

Článek

Po jednání rady Strany zelených Bursík novinářům zároveň oznámil, že navrhne premiérovi svolání koaličních jednání. Podle něj ale nejde o ultimátum, které by značilo odchod zelených z vlády, jestliže si Čunek udrží post. Zelení také požadují, aby se Čunek nevyjadřoval k romské problematice a nezasahoval tak do kompetence ministryně Džamily Stehlíkové.

Jiří Čunek čelí již několik týdnů tlaku na odstoupení kvůli obvinění z korupce. Jeho pozici ve vládě oslabily také nedávné sporné výroky na adresu Romů. [celá zpráva] To vše podle zelených vládu poškozuje. Šéf zelených Martin Bursík v minulých dnech naznačil, že další účast v kabinetu, kde působí Čunek, bude pro zelené problém. [celá zpráva] Před zasedáním řekl České televizi: "Chceme navrhnout republikové radě určité řešení." Odmítl jej však specifikovat. Podobně se vyjádřili i další lídři strany. Podle ČT by zelení měli přijmout text, v němž vyjadřují zklamání z postupu vlády v dané kauze.

Topolánek chce situaci řešit

Vážnost situace si uvědomuje i premiér Mirek Topolánek. V sobotním Právu se velmi důrazně vyslovil pro Čunkův odchod: "Pokud chci tuto koalici uchovat, tak musím důsledně naplnit svou roli toho, kdo ji stmeluje. To znamená: vyjednat Jiřímu Čunkovi čestný odchod."

Topolánek ještě k problému dodal, že jej musí řešit: "Jiřího Čunka a mne čeká velmi vážný rozhovor, ve kterém ho budu přesvědčovat, aby z vlády odešel - s garancemi ode mne i od vlastní strany, že když vyšetřování té jeho záležitosti pro něj dopadne úspěšně, tak se bude moci do své funkce vrátit."

Vysvětlil i proč: "Je mi jasné, že Strana zelených se kvůli Jiřímu Čunkovi dostala do vážných vnitřních problémů. Když uvážím, jaké je složení republikové rady Strany zelených. Já jsem řekl, že v normální, standardní demokratické společnosti by Jiří Čunek už dávno z vlády odešel, protože tím, že v ní setrvává, dostává celou tu vládu včetně mne do špatného postavení. Ten problém už je přerostlý a já jeho jediné řešení vidím v tom, že lidovci a Jiří Čunek pochopí, že té vládě škodí a že z ní sám odejde."

Někteří členové republikové rady Strany zelených již v prosinci varovali před tím, aby zelení do vlády spolu s Čunkem vstupovali. Rada tehdy koalici s ODS a lidovci vedenými Čunkem neodmítla. Odsoudila ale jeho postup vůči romským neplatičům nájemného ve Vsetíně.

Rada volila také svého předsedu a místopředsedy

Republiková rada, nejvyšší orgán zelených mezi sjezdy, v sobotu zvolila svým novým předsedou Dalibora Stráského. Místopředsedy budou Jana Drápalová, která vedla brněnskou kandidátku zelených pro loňské komunální volby, a Matěj Stropnický,  jeden z největších kritiků předsedy Strany zelených Martina Bursíka.

Stropnický na únorovém sjezdu obvinil Bursíka z centralizování moci, které se mělo projevit při jednáních o vzniku vládní koalice s ODS a KDU-ČSL. Nelíbil se mu ani postup při prosazování referenda o umístění radarové části americké protiraketové základny v Česku.

Republiková rada, která není totožná s předsednictvem strany, má šest desítek členů. Někteří členové ji vnímají jako protiváhu hlavním stranickým lídrům.

Reklama

Související články

Čunek navštívil Romy v Chanově

První místopředseda vlády Jiří Čunek (KDU-ČSL), který proslul mimo jiné tím, že jako starosta Vsetína přispěl k vystěhování několika romských rodin z města,...

Čunek se omluvil za výroky o Romech

Místopředseda vlády a šéf KDU-ČSL Jiří Čunek se v neděli v diskusním pořadu televize Prima omluvil těm, kterých se dotkly jeho nedávné výroky na adresu občanů...

Výběr článků

Načítám