Hlavní obsah

Stovky policistů protestovaly proti služebnímu zákonu

PRAHA

Asi tři stovky policistů a dalších příslušníků bezpečnostních sborů se zúčastnily demonstrace v Praze. Účastníci předali stínovému ministru vnitra Františku Bublanovi (ČSSD) prohlášení, které Bublan slíbil postoupit ministru vnitra Ivanu Langerovi (ODS). Protest svolaly policejní odbory proto, že vedení údajně nesplnilo sliby a nenapravilo křivdy, které policistům prý způsobil nový služební zákon.

Článek

Policisté se sešli na Staroměstském náměstí, poté se vydali k Úřadu vlády. Tam si ještě vyslechli projev a pak demonstrace skončila.

Policistům nejvíce vadí povinnost odpracovat prvních 150 přesčasových hodin zdarma. "Problém je v tom, že existují složky, které to z principu své práce nikdy neodpracují, jiné už je naopak mají odpracované," řekl místopředseda Unie bezpečnostních složek (UBS) Aleš Lehký. Odborářům se také nelíbí, že policistům nejsou propláceny státní svátky.

"Nebyla splněna dohoda s ministerstvem vnitra ani od policejního prezidenta, kdy bude vypuštěno 150 hodin (přesčasů) zdarma," uvedl předseda UBS Miloš Plechatý.

Šéf odoborářů: Vedení nám hází klacky pod nohy

Očekávalo se, že protestu se zúčastní až několik tisíc lidí, nakonec ale přišlo jen několik stovek. "Kdo mohl, tak přišel," uvedl Lehký.

Plechatý ale z toho viní policejní šéfy, kteří prý mnoho policistů odveleli na různé bezpečnostní akce, musí prý například dohlížet na pořádek v souvislosti s večerním utkáním Slavia Praha - Baník Ostrava. "Vedení nám hází klacky pod nohy," řekl novinářům.

Policisty v jejich požadavcích podpořil i zpěvák Daniel Landa. "Postavil se za nás, vidí, že v bezpečnostních sborech je něco špatně," okomentoval to místopředseda odborů. Jeden z řečníků řekl, že "kamarád Landa" by se shromáždění rád zúčastnil, ale nemohl, a tak aspoň pozdravuje.

Odbory by mohly podat ústavní stížnost

Odbory by chtěly v příštích týdnech vyjednávat s ministrem vnitra Ivanem Langerem (ODS). "Uvidíme, jestli bude mít (ministr) ochotu s námi jednat a jestli to povede ke zdárnému konci," dodal Lehký. Langer již s odboráři jednal v květnu.

Ministr normu hájí, na tiskové konferenci počátkem září řekl, že 94 procentům policistů platy vzrostly. Tato slova i některé další Langerovy výroky si demonstranti pustili na Staroměstském náměstí ze zvukového záznamu a odezvou na ně byl pískot. Jeden z řečníků z řad UBS k tomu poznamenal, že Langer na "sebechvalné" tiskové konferenci vycházel ze statistik, které zahrnují i platy policejních šéfů, situace policistů sloužících třeba na ulici je ale prý jiná.

Bublan v sobotu novinářům řekl, že s výhradami kritiků zákona souhlasí a že už podal návrh na zrušení sporného ustanovení o 150 přesčasových hodinách.

Pokud tento opoziční návrh parlament neschválí, hodlají se nespokojení policisté obrátit prostřednictví právníků se svými výhradami na Ústavní soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám