Hlavní obsah

Stovky dětí ze zkumavky pokořily rekord

Novinky, Petr Janiš
PRAHA

V hloubětínském zámečku v Praze 9, kde sídlí lékařský institut Iscare I. V. F., se v sobotu odpoledne sešlo 579 dětí, které zde vznikly mimotělním oplozením.

Foto: Michaela Poláková
Článek

"Nikde na světě se tolik dětí ještě najednou nesešlo, vše jsme zdokumentovali, a tak byl pokus o zápis do Guinessovy knihy rekordů, věřím, úspěšný," řekla za organizátory Karin Jurištová s tím, že vše musí ještě posoudit agentura, která se o knihu rekordů stará. 

Děti ze zkumavek se v Hloubětíně setkávají každý rok. "Letos přijeli i lidé z Moravy a z východních Čech," doplnila Jurištová.

Podle primáře institutu Milana Mrázka se mimotělní oplození zdaří asi v 90 procentech případů. "Každý pár, zejména žena musí podstoupit určitou hormonální přípravu. Spočívá ve stimulaci vaječníků, aby se v nich vyvinulo více vajíček, které se v celkové narkóze odebírají a následně mimo tělo oplozují. Pokud vznikne embryo, zavádí se po dvou až pěti dnech do děložní dutiny," popsal Mrázek.

Podle primáře se nejedná o příliš náročný výkon, žena může jít po narkóze za dvě hodiny domů. Protože se zákrok provádí přes pochvu, nezůstávají na břiše jizvy. "Muž to má s odběrem spermií samozřejmě jednodušší," poznamenal Mrázek.

Medicína se snaží omezit vícečetnou graviditu

V hloubětínském zámečku ročně pomohou asi 2 500 párům, které si naříkají na neplodnost. K příštímu pokusu o zápis do Guinessovy knihy může příště přijít mnohem více lidí. Znovu by přijeli i manželé Pospíšilovi z Prahy.

"Moc nám tu pomohli. Napřed jsme ovšem museli překonat své iracionální obavy a donutit se přijít. A teď máme nádherná dvojčata," shodli se pro Právo Pospíšilovi.

Podle primáře lékařská věda už dnes považuje dvojčata z mimotělního oplození za pomalu negativní jev. "Celý trend léčby míří k omezení komplikací. Vícečetná gravidita se už za komplikaci považuje. Trojčata zcela jistě a dvojčata jsou ještě relativně průchodnou komplikací. Přesto se taková gravidita postupně omezuje, ale za tu cenu, že se přenáší menší počet embryí a úspěšnost léčby může trochu poklesnout. Hledají se tedy kritéria kvality, aby se zároveň snížil počet embryí přenášených do dělohy i počet vícečetných gravidit," vysvětlil Mrázek.

Rekordní setkání

Pospíšilovi jsou za svá dvojčata vděčni, ať jsou trendy v medicíně jakékoli. "Co medicína dnes dokáže, podle mě hraničí se zázrakem," konstatoval otec dvou dětí.

Rekord v počtu dětí ze zkumavek, které se najednou setkaly, padl 6. září 2003. Ve Velké Británii současně slavila své 25. narozeniny Luisa Brownová, vůbec první dítě na světě, které se narodilo po mimotělním oplození.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám